x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România şi Bulgaria, monitorizate separat referitor la justiţie? Presa bulgară vehiculează ideea separării fix în ziua în care Victor Ponta se află la Bruxelles

România şi Bulgaria, monitorizate separat referitor la justiţie? Presa bulgară vehiculează ideea separării fix în ziua în care Victor Ponta se află la Bruxelles

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2012   •   16:33
România şi Bulgaria, monitorizate separat referitor la justiţie? Presa bulgară vehiculează ideea separării fix în ziua în care Victor Ponta se află la Bruxelles

Uniunea Europeana (UE) ia in considerare monitorizarea separata a Romaniei si Bulgariei in ceea ce priveste progresele in domeniul justitiei si afacerilor interne, este informatia data publicitatii de cotidianul bulgar Trud, care citeaza un diplomat care a dorit sa-si pastreze anonimatul, si preluata de site-ul de limba engleza novinite.com exact in ziua in care premierul Romaniei pleca la Bruxelles, pentru a explica situatia de la Bucuresti.

Motivul invocat de ziarul bulgar il constituie incercarea coalitiei Guvernului roman de a-l destitui pe presedintele Traian Basescu si de a modifica atat atributiile Curtii Constitutionale cat si Legea Referendumului. Comisia Europeana, mai multe state europene, Statele Unite si unele organizatii nonguvernamentale si-au exprimat recent ingrijorarea cu privire la atacurile puterii de stanga la adresa Constitutiei si la procedurile aplicate in vederea destituirii presedintelui, reaminteste sursa citat`.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat sursa citata de ziar, fara a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm sa spuna daca mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat in aceasta vara sau daca va fi mai strict cu vreuna dintre tari, afirmand doar ca acesta ar putea fi mai precis. Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania si Bulgaria va fi publicat probabil in a doua jumatate a lunii iulie.

Ca din intamplare, Novinite publica si un interviu cu ambasadorul american la Sofia, James Warlick, care lauda stabilitatea fiscala din Bulgaria si, en passant, spune ca "este important sa se faca o distinctie intre Bulgaria si Romania in privinta aderarii la Spatiul Schengen".

"Bulgaria reprezinta o adevarata sursa de stabilitate fiscala in regiune, prin institutiile ei puternice", a declarat ambasadorul James Warlick. Diplomatul american a adaugat ca decizia de a fi responsabil din punct de vedere fiscal si de a asigura un viitor echilibrat este dificil de luat de un Guvern, insa "acum se vede ca a fost o hotarare corecta, fiind create bazele unei cresteri ulterioare".

"Exista institutii democratice in Bulgaria, in ciuda anumitor probleme, astfel incat nu avem temeri referitor la democratia din aceasta tara", a precizat Warlick. Diplomatul american a subliniat ca situatia este, insa, total diferita in Romania, unde la 10 iulie Curtea Constitutionala a validat suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. "Ceea ce se intampla acolo ameninta controlul democratic din tara si slabeste independenta institutiilor, in special a instantelor judecatoresti. Este important sa delimitam procesele care au loc in diverse tari. In SUA, deseori se spune: acestia sunt Balcanii, astfel de lucruri se intampla acolo. Insa nu trebuie sa fie asa", a remarcat ambasadorul SUA la Sofia. James Warlick a mentionat ca este important sa se faca o distinctie intre Bulgaria si Romania in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen, desi cele doua state sunt monitorizate impreuna prin Mecanismul de Cooperare si Verificare al Comisiei Europene. "Romania a suscitat anumite ingrijorari in UE si SUA, insa acesta nu este si cazul Bulgariei. Nu stiu cum va decide Bruxelles-ul in acest caz, insa este clar ca Bulgaria este o sursa sigura de stabilitate fiscala in regiune, cu institutii puternice. Acesta este un semn bun pentru tara", a mai spus ambasadorul Warlick.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a acordat, la randul ei, un interviu pentru Financial Times, in care afirma ca 'actiunile Guvernului de la Bucuresti din ultimele zile ameninta sansele Romaniei de a adera la spatiul Schengen si ar putea amana integrarea deplina in UE'.

Reding a declarat ca fara o revenire rapida asupra masurilor luate de premier in ultimele zile - inclusiv revocarea unei ordonante de urgenta care reduce atributiile Curtii Constitutionale si reinstaurarea in functie a avocatului poporului - sansele Romaniei de a adera la Schengen ar putea fi prejudiciate.

Romania si Bulgaria se afla inca sub monitorizarea UE, care vrea sa se asigure ca in acest fel sistemele judiciare din cele doua tari se vor apropia de normele europene si ca eforturile de combatere a crimei organizate si a coruptiei vor fi intensificate. Reding a declarat ca monitorizarea ar putea fi extinsa daca Romania nu va reveni asupra actiunilor sale.

"Daca nu vor fi asigurari foarte credibile si actiuni concrete din partea Guvernului roman in privinta restabilirii statului de drept in Romania, tara ar putea pierde ani intregi in procesul de integrare deplina in UE", a declarat ea.

×