x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România şi Bulgaria, oile negre ale UE

România şi Bulgaria, oile negre ale UE

de Veronica Micu    |    23 Sep 2008   •   00:00
România şi Bulgaria,  oile negre ale UE

Potrivit indexului de percepţie privind corupţia, publicat de organizaţia Transparency International, România este a doua cea mai coruptă ţară din UE după vecina ei de la sud, Bulgaria. Pe locul trei este Polonia, urmată de Lituania, Grecia şi Italia.

Potrivit indexului de percepţie privind corupţia, publicat de organizaţia Transparency International, România este a doua cea mai coruptă ţară din UE după vecina ei de la sud, Bulgaria. Pe locul trei este Polonia, urmată de Lituania, Grecia şi Italia.

LA EGALITATE CU COLUMBIA. "Aderarea la UE nu este un remediu automat pentru corupţie, după cum arată agravarea clară a indicelui de percepţie privind corupţia din Bulgaria, de la 4,1 în 2007 la 3,6 în 2008", pe o scală de la 0 la 10, unde 10 este indicele pentru cea mai puţin coruptă ţară, se arată în analiza regională a modului în care este percepută corupţia. Din 2004 şi până în 2007, România fusese mereu cotată ca cea mai coruptă ţară candidată şi apoi membră UE. Pentru întocmirea acestui studiu au fost luate în considerare 180 de state. În clasamentul mondial, România ocupă locul 70, la egalitate cu Columbia. Bulgaria ocupă locul 72, având un indice al corupţiei egal cu cel al Macedoniei (3,6). "În pofida aderării sale la UE, ţara este încă reticentă în a combate corupţia politică, strâns legată de un nivel foarte ridicat de crimă organizată. În ultimii doi ani, corupţia în licitaţiile publice şi concesionări strategice, o justiţie paralizată de structuri corupte şi fraudele cu fonduri UE dedicate dezvoltării ţării - pentru care a şi fost sancţionată - au pus piedică succesului Bulgariei, afectându-i grav imaginea internaţională şi reducând încrederea în instituţiile naţionale", se arată în analiza TI.

FRAUDĂ ŞI CORUPŢIE. Şi Italia coboară patru unităţi faţă de anul trecut, de la 5,2 la 4,8, după multiple cazuri de fraudă şi corupţie în sistemul public de sănătate, ce au dus la arestarea unor politicieni de rang înalt din regiunea Abruzzo, se arată în documentul citat. Polonia, în schimb, creşte de la 4,2 în 2007 la 4,6 în 2008, o tendinţă ce ar putea fi explicată de rezultatele "promiţătoare" obţinute de agenţia de combatere a corupţiei din sectorul public şi privat, înfiinţată în 2006. "Investigaţiile sale au dus la arestarea mai multor oficiali de rang înalt acuzaţi de mituire, inclusiv un fost ministru, un fost membru al Parlamentului şi alţi oficiali publici", se mai arată în analiza TI. Lituania, care are un indice egal cu al Poloniei, 4,6, înregistrează un mic regres în materie de fapte de corupţie, în condiţiile în care cu un an în urmă obţinuse în clasamentul TI un indice de 4,8. În schimb, Grecia şi-a îmbunătăţit uşor indicele, care a crescut de la 4,6 anul trecut la 4,7 în 2008. În fruntea clasamentului mondial, care indică ţările cel mai puţin expuse corupţiei, figurează preponderent state din nordul Europei. Danemarca îşi păstrează locul fruntaş, de cea mai puţin coruptă ţară din lume, cu un indice de 9,3 (faţă de 9,4 anul trecut), la egalitate cu Noua Zeelandă şi Suedia. Finlanda, care în 2007 era pe locul al doilea cu un punctaj de 9,4, a coborât o poziţie, atribuindu-i-se în 2008 indicele 9. În Europa, anul acesta locul al doilea este ocupat de Suedia, cu un indice de 9,3. Pe locul al treilea sunt Finlanda şi Elveţia, cu indicele 9. Suedia şi Elveţia şi-au menţinut indicele de anul trecut. Dintre democraţiile consacrate, o scădere a indicelui, deci o expunere mai mare la corupţie, înregistrează Marea Britanie şi Franţa. Republica Moldova se situează pe locul 109 în acest clasament al percepţiei corupţiei, având un indice de 2,9, ceea ce reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de anul trecut. Dintre ceilalţi vecini ai României, Ungaria a scăzut în ceea ce priveşte performanţele anticorupţie, de la un indice de 5,3 în 2007 la 5,1 în 2008. Anul trecut era pe locul 20 în rândul celor 27 de state membre UE, anul acesta a coborât pe locul 23. Serbia şi-a menţinut indicele de anul trecut, de 3,4, dar acum este pe locul 84 în clasamentul mondial, în timp ce anul trecut era pe locul 79. Rusia stă însă şi mai prost în materie de corupţie, cu un indice de 2,1 care o plasează pe locul 147, în timp ce anul trecut avea 2,3 şi era pe locul 143. Ultimele locuri ale clasamentului Transparency International sunt ocupate de Irak şi Myanmar, care au un indice de 1,3, şi Somalia, cu indicele 1.

×
Subiecte în articol: observator anul locul trecut indicele indice