x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România va cumpăra de la americani avioane F-16 îmbunătăţite

România va cumpăra de la americani avioane F-16 îmbunătăţite

18 Feb 2019   •   10:24
România va cumpăra de la americani avioane F-16 îmbunătăţite

România vrea să cumpere variante upgradate de F-16 Fighting Falcon, a anunţat producătorul american Lockheed Martin. Gigantul industriei de apărare a vândut deja avioane upgradate către Bahrain şi Slovacia, iar în prezent negociază şi cu Bulgaria. Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, spunea în octombrie 2018 că România va cumpăra de la americani 36 de avioane. 

Cererea pentru avioane militare F-16 Fighting Falcon creşte în întreaga lume grație noilor modele de producție și upgrade-urilor, a declarat un oficial al Lockheed Martin. Astfel, gigantul american a găsit noi clienți pentru platforma F-16, modelele upgradate Block 60 și Block 70, ca și pentru configurația F-16V. Potrivit profit.ro, acești noi clienți reprezintă țări care anterior au utilizat variante mai vechi de F-16, cum ar fi România sau Iordania. Pentru modelul Block 70, cei mai recenți clienți sunt Bahrainul și Slovacia, iar americanii negociază și cu Bulgaria vânzarea acestui model.

Guvernul a aprobat în septembrie 2018 o investiție totală de 1,672 miliarde de lei în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe o suprafață de 370 de hectare, în perspectiva achiziției de către statul român a cinci noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia, pe lângă cele 12 aflate deja în dotarea forțelor aeriene române

Fostul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, spunea anul trecut că a discutat cu oficialii americani despre programul de achiziție a aeronavelor F-16 în vizita pe care a făcut-o în SUA, precizând că a primit asigurări că România va fi sprijinită în acest demers.

Sprijin de la Guvernul SUA

„S-a discutat și despre programul F-16, pe care dorim să continuăm să le achiziționăm. În primă instanță sunt cele cinci aeronave pe care urmează să le achiziționăm tot din Portugalia, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte 12. E adevărat, am cerut sprijin și Secretarului Apărării, pentru că fie că se cumpără din Portugalia, fie că se cumpără din altă țară aliată, procedura e aceeași și este nevoie de un acord al Guvernului SUA pentru ca această procedură să aibă loc. Vă asigur că secretarul Jim Mattis ne-a dat toate asigurările că va exista sprijin pentru acest program. Pe de altă parte, am discutat în continuare despre cele 36 de aeronave pe care intenționăm să le achiziționăm”, a declarat Fifor.

România a încheiat în 2013 un contract cu Portugalia pentru achiziţia a 12 avioane F-16, în valoare de 628 milioane euro

×
Subiecte în articol: F-16 Fighting Falcon