x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România vrea să cumpere uraniu din Kazahstan

România vrea să cumpere uraniu din Kazahstan

15 Sep 2009   •   00:00
România vrea să cumpere uraniu din Kazahstan

Ţara noastră a propus Kazahstanului să exploateze, prin Compania Naţională a Uraniului, rezervele de care dispune statul asiatic şi să cumpere, prin contracte pe termen lung, uraniu necesar funcţionării a două reactoare nucleare.



"Ambele propuneri au avut reacţii pozitive. Urmează să continuăm discuţiile", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban, citat de Mediafax.

El a adăugat că uraniul pe care România vrea să-l cumpere din Kazahstan ar urma să fie îmbogăţit în ţară, acesta urmând să fie utilizat de reactoarele nucleare 3 şi 4, care vor fi construite la Cernavodă, pentru producţia de electricitate.

O delagaţie română, din care a făcut parte şi Şerban, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită în Kazahstan.

Compania Naţională a Uraniului are în administrare resursele minerale de uraniu existente în România şi desfăşoară activităţi de cercetare geologică şi exploatare a zăcămintelor de uraniu, prepararea minereurilor şi rafinarea concentratelor, transportul şi comercializarea acestora.

Kazahstanul deţine aproape 20% din rezervele de uraniu la nivel mondial, fosta republică sovietică din Asia Centrală stabilindu-şi ca obiectiv să devină cel mai mare producător, la nivel internaţional, până în 2010.

Compania naţională nucleară din Kazahstan, Kazatomprom, a produs circa 8.500 tone de uraniu în 2008 şi estimează extragerea a 11.900 de tone în 2009.

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Construcţia unităţilor nucleare 3 şi 4 ar trebui să înceapă în 2010-2011, iar investiţia este evaluată la patru miliarde de euro. Termenul iniţial de punere în funcţiune a reactoarelor era 2014-2015, dar a fost decalat pentru 2015-2016.

Totodată, autorităţile intenţionează să construiască o a doua centralaă nucleară.

×
Subiecte în articol: observator romania uraniu Kazahstan