x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, mai aproape de intrarea în SUA fără vize

Românii, mai aproape de intrarea în SUA fără vize

01 Feb 2012   •   12:37
Românii, mai aproape de intrarea în SUA fără vize

Cetatenii romani ar putea calatori fara vize in Statele Unite ale Americii, conform unui proiect de lege introdus in Congresul de la Washington. Propunerea legislativa prevede criterii de eligibilitate schimbate si acordul Secretariatului american pentru Securitate Interna.

Proiectul se numeste Actul de Reforma si Securitate Sporita a Programului Visa Waiver si a fost depus ieri de congresmanul democrat de Illinois Mike Quigley. "Reformarea Programului Visa Waiver ne va intari securitatea nationala si ne va consolida relatiile internationale cu aliati importanti, ai caror cetateni nu pot calatori fara viza din cauza unui sistem invechit", a declarat Quigley.

Cetatenii celor 36 de tari incluse in acest program pot calatori in SUA fara viza pentru o perioada de 90 de zile. In prezent, criteriul de admitere a unei tari in program este rata de refuz a cererilor de viza care nu trebuie sa depaseasca trei procente. Quigley a declarat insa ca rata de refuz nu este un criteriu eficient pentru ca depinde in primul rand de aprecierea subiectiva a functionarilor ambasadelor americane. Mai mult, daca un individ depune mai multe cereri de viza in cursul unui an si toate sunt respinse, atunci fiecare din aceste cereri sunt contabilizate in rata finala de refuz a respectivei tari. Propunerea congresmanului democrat vizeaza asocierea a doua criterii in procesul de evaluare a unei tari inainte de admiterea in Visa Waiver: rata de refuz a cererilor de viza si rata de depasire a perioadei de sedere prevazuta in viza.

Acest program de vize nu a mai suferit modificari din anul 2008, an in care doar Grecia a fost primita in Visa Waiver. Aliati cheie si prieteni ai SUA precum Polonia, Bulgaria, Romania, Croatia si alte tari prietene din sud-estul Europei asteapta sa primeasca acces, scrie heritage.org.

Ministrul de Externe al Romaniei, Cristian Diaconescu, a salutat, astazi, aceasta initiativa, in cadrul unei intalniri cu Eric Stewart, presedintele executiv al Consiliului de Afaceri SUA - Romania.

La randul sau, Eric Stewart a exprimat, in numele Consiliului pe care il conduce, intreaga disponibilitate de utilizare a acestuia inclusiv ca un vehicul pentru promovarea, la nivelul Administratiei si Congresului SUA, a obiectivului eliminarii, cat mai rapide, a obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani.

×