x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii s-au mobilizat de Ziua Curăţeniei Naţionale

Românii s-au mobilizat de Ziua Curăţeniei Naţionale

de Alexandru Nastase    |    27 Sep 2010   •   00:00

Aproximativ 200.000 de persoane au adunat gunoaie.



200.000 de români au ieşit sâmbătă din case pentru a lua parte la cel mai mare proiect de ecologizare desfăşurat vreodată în ţara noastră, fiind strânse aproximativ 20.000 de tone de gunoaie.

Cel mai "harnic" judeţ a fost Clujul, unde peste 11.000 de persoane au decis să renunţe la o zi de odihnă pentru a face curăţenie în diverse locuri publice.

România s-a alăturat în week-end-ul trecut mai multor ţări est-europene care, în ultimii doi, au reuşit să îşi mobilizeze populaţia să iasă din case şi să strângă gunoaiele lăsate de izbelişte în parcuri, păduri, lacuri şi alte zone publice din apropierea oraşelor sau situate pe trasee turistice sau în rezervaţii naturale. Cu excepţia a două judeţe din nord-estul ţării, toate celelalte au confirmat participarea la " Let's do it, Romania".

Potrivit Lianei Buzea, coordonatorul proiectului, au existat chiar cazuri în care autorităţile le-au luat-o înainte voluntarilor şi au făcut curăţenie înainte de campanie, astfel că în câteva localităţi din Cluj, Suceava şi Sălaj, activiştii responsabili cu cartarea zonelor nu au identificat gunoaie.

În plus, 25 de judeţe dintre cele 39 participante la proiectul "Let's do it, Romania" au anunţat că vor colecta selectiv deşeurile în vederea valori­ficării lor. "Let's do it, Ro­mânia!" este un proiect iniţiat de asociaţia EcoAssist, care intenţionează să mobilizeze autorităţile din toată ţara şi să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte curăţarea zonelor limitrofe ale oraşelor şi satelor.

Şi Salvatorii BGS au susţinut campania "Let's Do It, Romania!" Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi a desfăşurat sâmbătă o acţiune de salubrizare manuală a Lacului Vidraru, în zona Barajului, cu scopul de a atrage atenţia asupra riscului de inundaţii pe care îl poate produce depozitarea gunoaielor pe albiile râurilor. Cei 20 de voluntari ai Asociaţiei BGS au strâns 100 de saci de deşeuri, fiind echipaţi cu costume de scafandru şi cu bărci pneumatice.

×
Subiecte în articol: verde!