x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii sunt săracii Europei

Românii sunt săracii Europei

de Aniela Nine    |    18 Feb 2011   •   13:25

Unul din patru romani era deja afectat de saracie severa inca dinainte sa se fi facut simtite efectele crizei economice, această pondere fiind de patru ori mai mare decat media europeană, potrivit datelor statistice detinute de Comisia Europeana. Informatia a fost obtinuta de europarlamentarul PSD Corina Cretu, ca raspuns la interpelarea eurodeputatului roman referitoare la vulnerabilitatea materiala a cetatenilor unor state ale Uniunii Europene. "Datele puse la dispozitie de Comisia Europeana oglindesc dureros de precis realitatea grava cu care se confrunta Romania inca din anul 2009, de cand dateaza cele mai recente statistici centralizate la nivelul UE. Inainte sa se fi facut simtite efectele crizei economice, unu din trei romani era deja afectat de saracie severa, aceasta pondere fiind de patru ori mai mare decat media europeana. Raspunsul Comisiei reflecta atat preocuparea Executivului comunitar fată de impactul negativ al cresterii preţurilor la alimente în UE, cat si posibilitatile sale reduse de a interveni concret pentru ajutorarea celor mai saraci cetateni ai Uniunii", spune europarlamentarul social-democrat, membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Parlamentului European.

"În conformitate cu cele mai recente date EUROSTAT, în 2009, România avea cea mai mare rată a riscului de sărăcie din UEcu 22,4 % (fată de media UE de 16,3 %). În plus, 32,2 % dintre români sufereau de sărăcie severă (fată de media UE de 8,1 %). De asemenea, în România, partea din bugetul gospodăriei cheltuită pe alimente era cea mai mare, cu 44,2 % (fată de media UE de 16,8 %). Ca rezultat, cresterea preturilor la alimente între 2007 si 2010 este probabil să fi afectat România mai grav decât alte state membre UE, în special persoanele sărace (în România, persoanele din cvintila veniturilor celor mai joase cheltuiesc 58,8 % din bugetul lor pentru alimente, fată de media de 44,2 %)", se arată in raspunsul comisarului european pentru Munca si Probleme Sociale, Laszlo Andor, la intrebarea cu solicitare de răspuns scris adresata de Corina Creţu.

 "UE a mobilizat mai multe instrumente si programe pentru combaterea saraciei - de la Strategia Europa 2020, adoptată de Consiliul European în iunie 2010, pana la Fondul social european, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul pentru dezvoltare rurală, Fondul de integrare, Instrumentul european de microfinanţare Progress si Programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate. Acestea, insa, pot contribui doar intr-o prea mica masura la reducerea sărăciei, dupa cum se si vede in practica. Dar nu sunt, în sine, mecanisme de ajutor împotriva sărăciei. Din pacate, guvernele de dreapta, majoritare in UE, neglijeaza principala problema a cetatenilor Uniunii Europene - saracia - care poate avea consecinte grave si imprevizibile", a comentat  Corina Cretu. Europarlamentarul român a a atras atenţia că disperarea intemeiata a unor oameni impinsi sub pragul subzistentei poate afecta atat stabilitatea europeana, cat si, pe termen lung, proiectul Europei Unite.

×