x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii trăiesc mai puţin decât europenii. Care este speranţa de viaţă în ţara noastră

Românii trăiesc mai puţin decât europenii. Care este speranţa de viaţă în ţara noastră

19 Feb 2014   •   13:04
Românii trăiesc mai puţin decât europenii. Care este speranţa de viaţă în ţara noastră

Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Speranţa de viaţă în cazul bărbaţilor (69,2 ani) şi femeilor (77,5 ani) din România este comparabilă cu cea a bărbaţilor şi femeilor din Ungaria şi Bulgaria. Totuşi, în comparaţie cu cele 15 ţări membre ale UE (cele care erau membre ale UE înainte de mai 2004), bărbaţii şi femeile din România au o speranţă de viaţă considerabil mai mică (respectiv cu 8,1 ani şi 6 ani mai puţin)", se precizează într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Rata cazurilor de moarte la naştere (pentru 100.000 naşteri vii) indică 21,1 cazuri pentru România în comparaţie cu 5,6 cazuri în UE-15. "O situaţie similară poate fi observată şi în cazul mortalităţii în rândul copiilor. Indicatorul pentru mortalitatea în rândul nou-născuţilor (pentru 1.000 naşteri vii, raportate) în România arată o medie de 10,1 în comparaţie cu 3,7 în UE-15", se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului citat, în ultimul deceniu populaţia în România a scăzut constant, mai mult faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de la 22,5 milioane de locuitori în 1999, la 21,4 milioane în 2010. â

"Aceste statistici sunt alarmante şi sunt mulţi factori la baza acestui fenomen, cum ar fi stilul de viaţă, lipsa informaţiilor şi a atenţiei atribuite prevenţiei şi nu în ultimul rând sistemul de sănătate subfinanţat din România. O soluţie foarte bună pentru cetăţeni poate fi o asigurare privată de sănătate care îţi oferă dreptul la cele mai bune servicii disponibile în lume, inclusiv prevenţie şi consultaţii de specialitate, dar şi îngrijire pentru femeile însărcinate şi copiii nou-născuţi", declară Alida Coman, coordonator Marketing şi PR pentru MediHelp Internaţional.

×
Subiecte în articol: speranta de viata uniunea europeana