x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românul Cornel Feruţă, în finala cursei pentru conducerea AIEA

Românul Cornel Feruţă, în finala cursei pentru conducerea AIEA

21 Oct 2019   •   19:57
Românul Cornel Feruţă, în finala cursei pentru conducerea AIEA

Directorul general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), ambasadorul român Cornel Feruţă, şi înaltul diplomat argentinian Rafael Grossi au rămas singuri în cursa pentru ocuparea funcţiei de conducere a acestei instituţii, relatează luni dpa.

AIEA a început procesul de selecţie a unui nou director general, după decesul, în iulie, al japonezului Yukiya Amano. Statele membre încearcă să umple acest gol rapid, în contextul în care agenţia este profund implicată în reglementarea problemelor cu care se confruntă acordul nuclear iranian şi monitorizează recenta extindere a programului nuclear al Teheranului, notează dpa.

Lassina Zerbo, secretar executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Totală a Experienţelor Nucleare, a fost eliminat din cursă luni, după ce a întrunit cel mai mic număr de voturi în cadrul votului secret din partea celor 35 de ţări din Consiliul guvernatorilor AIEA cu sediul la Viena.

Singura femeie din cursă, preşedinta autorităţii slovace pentru siguranţa nucleară, Marta Ziakova, s-a retras din cursă mai devreme în octombrie, nereuşind să obţină susţinerea statelor membre.

Directorul interimar al AIEA Cornel Feruţă se bucură doar de foarte puţină susţinere în plus în rândul membrilor Consiliului faţă de Grossi şi, deocamdată, încă nu întruneşte majoritatea de două treimi necesară pentru a câştiga. În primul vot de departajare, organizat luni, Feruţă a întrunit 17 voturi, Grossi 16, iar două ţări s-au abţinut, au indicat diplomaţi citaţi de AIEA.

Câştigătorul ar urma să fie decis după noi runde de vot care vor avea loc în următoarele zile sau săptămâni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: aiea