x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romi cu CV-uri online

Romi cu CV-uri online

de Istvan Deak    |    25 Aug 2013   •   11:30
Romi cu CV-uri online

Un grup de 40 de romi dintr-o tabără de la periferia oraşului Grigny, din Franţa, a ajuns “vedetă” pe Internet, văzându-şi postate CV-urile online, graţie unei asociaţii de sprijin, Perou, pentru care munca reprezintă baza integrării în societate, comentează publicaţia franceză Le Point.

Site-ul, realizat special pentru aceştia (perou-emploi.org), se vrea un “Pol al locurilor de muncă” pentru o parte dintre cei 150 de rezidenţi ai bidonville-ului din Grigny, o familie extinsă originară din regiunea Bihor, scrie Le Point. Câte un membru al fiecărui cămin (aproape toţi bărbaţi) a fost selecţionat pentru acest experiment. Potenţialii angajatori pot să găsească un muncitor, în funcţie de domeniile în care fiecare dintre aceştia s-ar putea descurca (construcţii, reparaţii auto etc) şi se pot informa în legătură cu legislaţia în vigoare pentru angajarea cetăţenilor români şi bulgari, mai explică sursa citată.

Fiecare fişă personală cuprinde o notă detaliată a vieţii respectivei persoane, un fotografie-portret realizată de un fotograf profesionist, precum şi contactul unui cetăţean francez, care ar putea oferi referinţe despre respectivul solicitant de loc de muncă.

Pentru aceasta, colectivul asociaţiei Perou a realizat interviuri extinse cu fiecare dintre romii în cauză, pentru a le afla talentele, zonele lor de interes, şi mai ales pentru a le afla motivele pentru care vor să rămână în Franţa. “Nu este vorba despre persoane care cerşesc şi care dorm pe o bucată de carton. Am vrut să evităm imaginea mizerabilă a acestei categorii sociale şi să dăm o imagine diferită pentru ceea ce numim bidonville”, explică Victoria Zorraquin, voluntară la Perou, pentru Le Point.

In opinia asociaţiilor de apărare a drepturilor romilor, munca este baza integrării lor sociale. Un loc de muncă deschide calea către obţinerea de venituri legale şi stabile, o reglementare a documentelor de rezidenţă, o locuinţă stabilă. “Aşa este, un loc de muncă schimbă totul. Mâine, dacă sunt văzut în stradă cerşind, lumea o să mă înjure, iar asta pe mine mă doare. Dacă găsesc un loc de muncă, voi putea vorbi cu francezii direct”, afirmă Traian, unul dintre romii beneficiari de CV online.

Aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană în 2007 a fost însoţită de instituirea unui statut de tranziţie de către Franţa şi alte state membre, care restrânge posibilitatea de a angaja cetăţenii celor două ţări, explică Le Point. La 1 ianuarie 2014, însă, măsurile temporare vor expira. O circulară interministerială din 26 august 2012 ridică la 291 numărul meseriilor la care cetăţenii români şi bulgari au acces şi a suprimat taxa pe care aceştia ar fi trebuit s-o achite angajatorilor lor. Dar un loc de muncă nu garantează totuşi o îmbunătăţire de la o zi la alta a imaginii şi a situaţiei romilor, comentează Le Point. Voluntarii de la Perou sunt conştienţi că procesul de integrare va provoca o bulversare a modului în care aceşti oameni sunt priviţi, precum şi a faptului că această categorie de oameni ar urma să semneze un contract de muncă. Nu va fi uşor şi va lua timp, crede Sebastien Thiery, fondatorul Perou. Pentru moment, romii din Grigny supravieţuiesc în principal din munca la negru, vânzare de fier vechi şi cerşetorie. Există şi hoţie, nimeni nu o ascunde, recunoaşte Sebastien Thiery. “Mizeria atrage şi comportamente nu foarte conforme regulilor”, spune acesta, adăugând că voluntarii ajută cât pot, oferă mijloacele de a ieşi din situaţia grea şi la limita legii, dar, dacă oamenii continuă să facă prostii, trebuie să şi le asume.

×
Subiecte în articol: romi curriculum vitae