x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romii protestează la uşa lui Băsescu: "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!"

Romii protestează la uşa lui Băsescu: "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!"

12 Sep 2012   •   06:02
Romii protestează la uşa lui Băsescu: "Vrem să muncim, nu vrem să cerşim!"

UPDATE 16:30 - Aproximativ 100 de romi, membri sau sustinatori ai Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR) au protestat, azi, in fata Guvernului si a Palatului Cotroceni impotriva ingradirii drepturilor electorale ale acestei minoritati.

Presedintele formatiunii, Marian Daragiu, care a condus protestele, este nemultumit ca, potrivit legii din Romania, numai partidele care fac parte din Parlament pot candida la alegerile locale, ceea ce, in cazul minoritatii rome, favorizeaza Partida Romilor.

'Candidatii nostri sunt nevoiti sa se inscrie in alte partide pentru a putea candida la alegerile locale. Este un abuz. De aceea am iesit sa protestam, cerem sprijinul guvernului si al presedintiei pentru a fi schimbata legea electorala', a declarat Marian Daragiu.

In fata Palatului Cotroceni, acesta s-a adresat manifestantilor prezenti, cerandu-le sa nu depaseasca masura in cadrul protestului, mai ales ca scopul adunarii este de a cere sprijinul presedintelui, de la care cer sesizarea Curtii Constitutionale pentru amendarea legii electorale.

'Basescu ajuta-ne, vrem alegeri libere', a fost scandarea de baza a manifestantilor, care au mai strigat si: 'Jos Partida Romilor' sau 'Jos Paun' (Nicolae Paun, presedintele Partidei Romilor n.r.).

Manifestantii au arborat si pancarte, cu mesaje precum: 'Democratie si pentru romi', 'Vrem pluralism politic' sau 'Paun, ne-ai vandut destul'.

La protest au venit si cateva mame care isi tineau in brate copiii, unii de cateva luni. 'Dreptate pentru copii', se mai puteau auzi scandarile.

Nu toti protestatarii era foarte vehementi, insa. Unul dintre ei transfomase o pancarta de carton intr-o trompeta si sufla in ea, imitand acorduri muzicale. Apoi a transformat-o in portavoce, scandand un mesaj personal catre camerele de filmat ale televiziunilor prezente la fata locului: 'Vreau la TV, vreau la TV'.

UPDATE 15:10 - Pichetul de la sediul Guvernului s-a mutat la Palatul Cotroceni, unde vor protesta aproximativ o ora.

Cei aproximativ 200 de protestatari din Piata Victoriei au plecat in jurul orei 14:00, cu autocare, spre Palatul Cotroceni. Ei cer presedintelui Traian Basescu sa ii sustina pentru ca adevaratii reprezentanti ai comunitatii rome, respectiv Alianta Civica Democrata a Romilor (ACDR), sa poata candida la alegeri.

UPDATE 14:45 - Aproximativ 200 de tigani protesteaza la sediul Guvernului, nemultumiti ca demnitari francezi vin in Romania pentru a le cunoaste problemele, iar Guvernul doar "se face ca intelege", realitatea fiind ca, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimba peste tot in lume.

Protestatarii striga "Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!", "Haideti cu noi, sa scapam de hoti si de mafioti!", "Vrem dreptate!", "Libertate!", "Demnitate!" si "Pacat de sangele varsat!".

Manifestantii scandeaza si impotriva liderului Partidei Romilor, Nicoale Paun, transmitandu-i: "Paun, Paun, ne-ai mintit destul!".

...........................................

Cateva sute de tigani vor picheta, in aceasta dupa-amiaza, Guvernul si Palatul Cotroceni. Organizatorii spun ca sunt nemultumiti de lipsa de interes si actiune a Executivului pentru integrarea romilor.

Presedintele Aliantei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, a spus ca protestul are "legatura directa" cu venirea in Romania a celor doi ministri francezi, Manuel Valls (de Interne) si Bernard Cazeneuve (Afaceri Europene), scopul fiind atragerea atentiei, in primul rand a Guvernului Romaniei, ca nu se poate sesiza in problema romilor doar atunci cand cineva il trage de maneca.

"Faptul ca doi oficiali francezi vin la Bucuresti pare cu atat mai rusinos", a declarat presedintele Aliantei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu, care a precizat ca toate guvernele de pana acum au luat doar masuri populiste care nu au facut altceva decat sa mentina dependenta romilor de sistemul de protectie sociala, facand din aceasta categorie "o masa usor de manipulat".

"Ne propunem sa atragem atentia Guvernului francez, dar mai ales celui roman, ca exista masuri care pot fi luate in calcul daca exista interes real. Avem si un mesaj legat de reprezentarea romilor in Parlament si Guvern, Partida romilor si Agentia Nationala pentru Romi (ANR) nefacand altceva decat sa mentina starea de dependenta a miilor de romi", a mai spus Marian Daragiu, potrivit Mediafax.

Presedintele Aliantei Civice Democrate a Romilor (ACDR) a catalogat ca "rasista" afirmatia ministrului francez de interne, Manuel Valls, potrivit careia Franta "nu poate primi toata mizeria din lume si din Europa".

"Declaratia este profund rasista. Este adevarat ca romii sunt profund dezavantajati. Suntem de acord ca sunt intr-o situatie deplorabila si este trist ca nu se gasesc solutii la nivel european si e si mai trist ca Romania in 20 de ani nu a reusit sa gandeasca o strategie pe termen mediu si lung care sa duca la rezolvarea problemelor romilor", a spus presedintele ACDR.

Marian Daragiu a mai precizat ca ACDR a solicitat autorizatie de protest atat pentru Guvern, cat si pentru Palatul Cotroceni, unde romii vor merge, dupa ora 14.00, sa solicite presedintelui Traian Basescu sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la faptul ca Alianta si nicio alta organizatie in afara de Partida romilor, nu pot candida la alegerile parlamentare.

"Alianta nu are dreptul sa candideze la alegerile din toamna, pentru ca Partida romilor a initiat in Legea alegerilor electorale un articol prin care impiedica participarea oricarei organizatii, mentinand un monopol care contravine legii democratice. Ne asteptam ca presedintele sa tina cont de solicitarea noastra si sa ne sprijine in acest sens", a mai spus Daragiu.

×