x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ron Arad ar putea fi mort

Ron Arad ar putea fi mort

10 Mai 2004   •   00:00

Un fragment osos, care se presupune ca i-ar apartine pilotului israelian de origine romana Ron Arad, disparut acum 18 ani intr-o misiune in Liban, a fost trimis Israelului, spre identificare ADN.

MARINA CONSTANTINOIU

Ierusalimul a intrat in posesia fragmentului osos la 6 mai, potrivit cotidianului Jerusalem Post, care adauga ca vine din surse libaneze, via Germania. Oficialii israelieni privesc cu scepticism aceasta evolutie a situatiei, cu atat mai mult cu cat nu este primul fragment osos primit de ei. Trei astfel de fragmente s-au dovedit a nu fi apartinut lui Ron Arad.

Potrivit unor surse europene, citate de cotidianul israelian de limba engleza Jerusalem Post, militiile siite libaneze proiraniene Hezbollah negociaza acum cu Israelul, prin intermediul germanilor, „repatrierea cadavrelor lui Arad si a inca trei militari israelieni dati disparuti in batalia de la Sultan Yaqub (Liban), din 1982". Israelul si-a mentinut pana acum speranta ca Arad ar putea fi in viata. Arad s-a nascut la 5 mai 1958.

De interes international

Ron Arad a fost dat disparut in 1986, dupa ce avionul Phantom pe care-l pilota a fost doborat pe teritoriul Libanului. El a fost capturat de o grupare siita prosiriana, Amal, care, dupa doi ani, se pare ca l-a predat Iranului. Ron, ai carui parinti - Batya si Dov Arad - s-au nascut in Romania, a trimis familiei sale un mesaj in 1987, in care-si ruga rudele sa-l ajute sa scape din captivitate. Din 1987 insa, familia lui nu a mai primit nici un mesaj de la el. Cazul sau a capatat dimensiuni internationale, in incercarea de a afla detalii despre soarta lui si, eventual, recuperarea sa, implicandu-se inclusiv Guvernul Romaniei. De altfel, cu ocazia unei vizite oficiale in Israel in 2001, premierul Adrian Nastase s-a intalnit cu Batya Arad si a promis tot sprijinul pe care Romania l-ar putea da pentru rezolvarea cazului.

Ultima scrisoare

La un an de la capturarea sa, Israelul a primit o fotografie si o scrisoare de la Arad. Sotia sa, Tami, a fost foarte reticenta in a accepta aparitia in public, mai ales ca era mama a unei fetite, Yuval, pe care nu a vrut s-o expuna. Acum, Yuval are 19 ani, iar Tami a devenit o imagine internationala si, de-a lungul anilor, in incercarea de a afla vesti despre sotul ei, s-a intalnit cu numerosi sefi de state, ziaristi, lideri politici. Negocierile in vederea eliberarii lui Ron au esuat in 1988, cand acesta a fost „vandut" fortelor proiraniene din Liban. De atunci, numai informatii contradictorii au venit referitor la soarta lui Ron. Cele mai multe se refereau la faptul ca acesta a fost trasferat in Iran sau s-ar afla in mainile militiilor libaneze proiraniene Hezbollah. Serviciile secrete israeliene au anuntat periodic ca au motive serioase sa creada ca Arad este inca in viata.

Teste de laborator

In 2000, numele Romaniei a fost implicat in „dosarul Arad", cand liderul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, si actualul sau consilier pe probleme externe, Nati Meir, cetatean israelian de origine romana, au procurat, din surse iraniene, esantioane de urina, sange si saliva despre care se credea ca-i apartin lui Arad. La acel moment, cei doi au luat legatura cu statul Israel, care a acceptat sa plateasca 150.000 de dolari pentru achitarea „datoriei" catre sursa care a furnizat esantioanele, in caz ca acestea se dovedesc a apartine lui Ron Arad. Testele ADN efectuate la Institutul Medico-Legal Abu Kebir din Tel-Aviv au demonstrat insa ca nici unul dintre esantioane nu se potrivea cu codul genetic al pilotului israelian.

Legistii prefera insa fragmentele de maxilar, pentru ca sunt mai usor de identificat prin testele ADN. Pentru fragmentul sosit acum in Israel (care nu este de maxilar), Germania a refuzat sa efectueze testele la Berlin, argumentand cu faptul ca, in calitate de mediator, ar trebui sa joace doar rolul de a usura negocierile.

Cabinetul premierului israelian, Ariel Sharon, citat de Haaretz, a dezmintit ieri ca s-ar afla in posesia vreunei probe de laborator referitoare la Arad.

Il asteapta acasa

Yuval Arad, fiica lui Ron, este acum adolescenta. Ca si mama ei, Tami, continua sa astepte momentul in care se va putea muta in locuinta de la Givat Elah, pe care tatal sau a inceput s-o ridice inainte de a fi capturat. Constructia a fost incheiata in vara lui 1994, dar casa a ramas nelocuita, pana in momentul in care Ron se va intoarce acasa. Unul dintre cei doi frati ai lui Ron, Chen, s-a aratat zilele trecute foarte sceptic in privinta aflarii vreunei informatii sigure despre acesta. „De fiecare data cand in Israel e o criza politica, Ron e scos de la naftalina", a declarat el, referindu-se la problemele cu care se confrunta premierul.
×
Subiecte în articol: observator arad ron arad