x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rugăciune la schitul Sub Piatră din Apuseni

Rugăciune la schitul Sub Piatră din Apuseni

de Daniela Cârlea Şontică    |    08 Feb 2009   •   00:00
Rugăciune la schitul Sub Piatră din Apuseni

CREDINŢĂ  •  "DĂRUIND, VEI DOBĂNDI"
În Apuseni, în zona comunei Sălciua din judeţul Alba, se află mai multe atracţii turistice laice şi spirituale. Între ele, Schitul Sub Piatră pare menit să-l ajute pe omul modern să scape de stresul telefonului mobil, al lipsei locurilor de parcare din marile oraşe şi al veşnicei goane spre locul de muncă.



De acolo, din Munţii Apuseni, a coborât într-o zi în redacţia noastră maica Nicodima. Ascultarea sa este aceea de econom, adică de a avea grijă să nu lipsească nimic obştii sale, de a face permanent aprovizionarea cu cele de folos pentru vieţuitoarele schitului şi de a chivernisi în acelaşi timp bine banii. Am aflat, pe lângă istoricul bogat în evenimente, că schitul ar putea fi în viitor un loc unde ar putea fi bine primiţi mai mulţi pelerini. Biserica se pare că a fost construită în jurului anului 1400, aici ducându-şi viaţa câţiva pustnici, dornici de o trăire aleasă, în linişte şi singurătate. Se spune că un bătrânel care locuia lângă peştera din apropiere, numită Huda lui Papară, făcea pentru drumeţi papară, de unde şi toponimia. În secolul al XVIII-lea, când vântul Uniaţiei a suflat puternic în Ardeal, a fost distrusă şi biserica de Sub Piatră, însă credincioşii locului au construit alta în acelaşi loc, în anul 1779. "Într-o vedenie a sa din anul 1989, părintele Arsenie Praja a văzut că aici se va construi o nouă mănăstire de maici, iar atunci când se va termina se va petrece şi o minune, prin descoperirea moaştelor unor sfinte", ne-a spus maica Nicodima. Tot măicuţa ne-a mărturisit că aici se simte harul vechilor pustnici care s-au rugat cu stăruinţă, dar mai ales, se simte ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea schitului. În prezent, aici sunt 18 vieţuitoare, duhovnic le este maicilor părintele Nectarie Apostol, iar stareţă, maica Semfora Ştefan.

Veniturile micii aşezări monahale din munte este foarte redus, vara maicile merg cu vitele pe păşunile din jur şi se străduiesc să obţină folos din lucrul mâinlor lor, prin vinderea veşmintelor bisericeşti pe care le croiesc şi le brodează aici. Pentru că locul este foarte frumos, iar rugăciunea făcută aici pare mai aproape de cer, periodic vin studenţi şi pelerini de toate vârstele care se bucură şi de cuvintele folositoare ale părinţilor de pretutindeni care vin aici după veşminte.

Oricine merge este bine primit, însă nu sunt locuri de cazare decât foarte puţine. De aceea, credincioşii care doresc să ajute la construirea noilor chilii şi ateliere, dar şi la finisarea picturii în biserica nouă de zid, pot face aceasta fie luând legătura direct cu stăreţia schitului, fie trimiţând bani în contul RO12 RNCB0003037789760001, deschis la BCR Alba-Iulia.

×
Subiecte în articol: observator