x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rugaciuni catre Maica Domnului

Rugaciuni catre Maica Domnului

de Magda Colgiu    |    16 Aug 2005   •   00:00
Rugaciuni catre Maica Domnului

Sute de mii de credinciosi, catolici si ortodocsi, din tara si strainatate, indiferent de nationalitate, au praznuit ieri Sfanta Maria si au facut pelerinaje la manastirile cu hramul Maicii Domnului. Oamenii s-au rugat, s-au impartasit, au luat apa sfintita si busuioc si s-au rugat Fecioarei Maria pentru sanatate, belsug si putere.

Peste 200.000 de credinciosi au impresurat, ieri, ca in fiecare an de ziua Adormirii Maicii Domnului, curtea Manastirii de la Nicula, judetul Cluj. Ortodocsi si greco-catolici din tot Ardealul au pornit in pelerinaj catre lacasul de cult, tinand astfel o traditie veche de sute de ani, pe care nici macar comunismul nu a doborat-o. Scanteia care a aprins, in 1694, obiceiul celebrelor pelerinaje a fost vestea ca Icoana Maicii Domnului, adapostita in biserica parohiala din Satul Nicula, a lacrimat. Chiar si astazi, credinciosii care se cred ingreunati de pacate se trudesc sa inconjoare, incovoiati, sprijiniti pe coate si tarandu-si alene genunchii prin tarana, vechea bisericuta din lemn. Slujba a fost oficiata de IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, care a cuvantat enoriasilor despre Fecioara Maria, a carei praznuire a fost ieri.

BUCURESTI. Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a oficiat, in Catedrala Patriarhala, Sfanta Liturghie dedicata Sarbatoririi Adormirii Maicii Domnului, Sfanta Fecioara Maria. Catedrala Patriarhala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru cele cateva sute de credinciosi de toate varstele care au venit sa se inchine in fata Sfintei Fecioare Maria.

CACICA-SUCEAVA. Aproximativ zece mii de credinciosi catolici din tara si din strainatate au participat, la Sanctuarul de la Cacica, judetul Suceava, la Sfanta Liturghie Pontificala prilejuita de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfanta Liturghie Pontificala a fost oficiata de PS Petru Gherghel, episcop de Iasi, impreuna cu PS Mihaly Mayer, episcop de Pecs (Ungaria), PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi si de numerosi clerici romano-catolici. Sfanta Liturghie Solemna Pontificala de ieri a fost precedata de Liturghia greco- catolica si de liturghiile in limbile maghiara, polona si germana.

ALBA. Aproximativ 5.000 de credinciosi au luat parte ieri la slujba religioasa de la Manastirea Dumbrava din judetul Alba cu prilejul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Celor care au venit inca de duminica, staretul lacasului, Arhimandritul Vasile, le-a incropit asternuturi peste noapte in cateva corturi. Ceremonia religioasa a fost oficiata de un sobor de 11 preoti, in frunte cu Ioan Toganel, Protopopul ortodox de Aiud. Credinciosii s-au impartasit, au luat apa sfintita si busuioc si s-au rugat Fecioarei Maria pentru sanatate si o viata mai usoara.

Dupa terminarea slujbei, toti participantii au fost serviti cu sarmale, cozonac si cate un pahar cu vin, insa miile de portii au fost insuficiente pentru multimea de crestini prezenti. La manifestarea religioasa de la Manastirea Dumbrava a participat si Simona Munteanu, sotia antrenorului-jucator al CFR Cluj, impreuna cu fiica lor, Bianca.

BASESCU LA PUTNA
Presedintele Traian Basescu si sotia sa, Maria, au fost prezenti ieri, la Manastirea Putna, unde au asistat, alaturi de zeci de mii de pelerini, la Sfanta Liturghie. Imbracati in haine sport, cei doi au ajuns in jurul orei 11:00 si au mers in multime, in curtea bisericii, in zona in care merg de obicei, an de an. Dupa ceremonia religioasa, seful statului si sotia sa s-au rugat la mormantul lui Stefan cel Mare din biserica manastirii, dupa care au plecat pe jos la un localnic, unde obisnuiesc, de cativa ani, sa ia masa.

TARICEANU, ASALTAT
Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat ieri la slujba oficiata la Manastirea Nicula din judetul Cluj, unde a fost asaltat de o parte dintre credinciosi. Mai multe persoane in varsta i-au cerut lui Tariceanu pensii mai mari. "Am fost impresionat de multimea de oameni pe care am vazut-o si de slujba Preasfintitului, care a fost intr-adevar foarte frumoasa", a spus Tariceanu.

Material realizat cu sprijinul agentiilor de presa si a retelei de corespondenti ai JN.
×