x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ruptură UDMR - Guvernul Orban?

Ruptură UDMR - Guvernul Orban?

de Istvan Deak    |    22 Feb 2012   •   15:45
Ruptură UDMR - Guvernul Orban?

Desi in urma cu doar doua zile, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declarase ca partidul sau este privit de Guvernul ungar drept singura optiune viabila de colaborare in Romania, secretarul general al partidului, Kovács Péter, a lansat un atac dur la adresa Executivului condus de Orban Viktor. 'In 2011, Guvernul de la Budapesta a uitat sa sprijine financiar programele si organizatiile sociale destinate populatiei de etnie maghiara din Ardeal, in schimb s-au gasit bani suficienti pentru finantarea noului partid maghiar.

In timp ce UDMR a alocat din propriul buget 4,5 miliarde de lei vechi pentru sprijinirea organizatiilor civile, Guvernul Orban a alocat bani pentru construirea unui partid in Ardeal. Inca este neclar ce sume va aloca Guvernul FIDESZ anul acesta pentru organizatiile din Ardeal, si nici pe ce criterii se vor acorda acestea. Nu este un secret faptul ca intr-o localitate unde avem doua organizatii, sprijin financiar primeste doar cea care colaboreaza cu partidul agreat. Guvernul a anuntat lansarea anumitor programe, insa nu se stie exact ce contin acestea, ce sume vor fi alocate si nici unde se va lua decizia finala, in Ungaria sau in Ardeal', a declarat Kovács Péter la un post local de televiziune in limba maghiara.

Raspunsul Executivului ungar: 'Niste aberatii'
Guvernul condus de Orban Viktor a reactionat prompt, printr-un comunicat emis de Biroul Secretariatul de Stat in Politica Nationala. 'Secretarul general al UDMR a facut o serie de afirmatii care n-au nici o tangenta cu realitatea. Am sustinut financiar organizatiile de interes national din Ardeal. Vrem sa fie foarte clar pentru toata lumea faptul ca Guvernul ungar nu finanteaza nici un partid din afara granitelor Ungariei. Respingem, ca fiind dezgustatoare, acuzatiile ca am finanta un anumit partid si mentionam ca sprijinul Ungariei depaseste cu mult suma de 4,5 miliarde de lei vechi alocat de UDMR.

Singurul lucru neclar este ca domnul secretar general sufera de amnezie si a uitat ca la 24 noiembrie 2011, domnul Kovacs a luat parte personal la sedinta in care s-au trasat criteriile de alocare a fondurilor, criterii acceptate de UMDR. Stabilirea cuantumului exact este in plina desfasurare. Ca domnul secretar general nu intelege continutul programelor nu este vina noastra, dar ii stam la dispozitie pentru orice informatie solicitata. Speram ca pe viitor domnul secretar general al UDMR sa adopte o pozitie demna de colaborarea noastra', se arata intr-un comunicat emis de Biroul Secretariatului de Stat in politica nationala de la Budapesta, citat de MTI.

Kovacs Peter insista
Secretarul general al UDMR, Kovács Péter, nu a ezitat sa comenteze comunicatul dat de Executivul ungar, lansand noi acuzatii la adresa Guvernului Orban. 'De va place sau nu, Guvernul ungar nu a alocat nici o sustinere financiara in 2011. Recunosc ca am gresit intr-un singur punct. Este adevarat ca Guvernul Orban nu sustine financiar Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania. Guvernul de la Budapesta respecta legile in vigoare din Romania care interzic sprijinul financiar din strainatate pentru partidele din tara.

In contul PPMT nu a intrat nici un forint. In schimb, Guvernul Ungariei umple de bani Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania. Sa imi aratati un om care face diferenta intre EMNT (CNMT) si EMNP (PPMT), in conditiile in care ambele domnesc in acelasi sediu, folosesc aceeasi infrastructura, au aceiasi angajati si transmit aceleasi mesaje politice', a punctat Kovács Péter pe blogul sau personal.

×