x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RUS : COMARNIC- BRAŞOV, singura lucrare care se califică INTEGRAL pentru AUTOSTRADĂ

RUS : COMARNIC- BRAŞOV, singura lucrare care se califică INTEGRAL pentru AUTOSTRADĂ

de Dan Constantin    |    02 Aug 2014   •   13:45
 RUS : COMARNIC- BRAŞOV, singura lucrare care se califică INTEGRAL pentru AUTOSTRADĂ

Ioan Rus a făcut noi precizări şi şi-a nuanţat opiniile exprimate  săptămâna trecută în legătură cu marile lucrări din infrastructura de transport. Cea mai importantă rectificare priveşte autostrada Comarnic-Braşov despre care a anunţat că ''se află în faza finală de finalizare a contractului''.

Referindu-se la această investiţie, ministrul transporturilor a spus că este singura care se califică total pentru a fi autostradă. În acest sens a detaliat la un post de televiziune, vineri seara, nivelul de trafic dar şi încadrarea într-o logică a reţelelor de transport pe teritoriul naţional pentru a atenua discrepanţele grave de dezvoltare dintre regiunile ţării. Rus a subliniat şi simbolistica anului 2018, când se aniversează o sută de ani de la Marea Unire, care trebuie să asigure ''marea integrare'', la care reţeaua de transport asigură  suportul esenţial. Axa oferită de autostrada Transilvania are în acest sens o importanţă specială, şi a relevat conectarea ei cu Bucureşti -Braşov .

Privitor la finanţarea programului de modernizare a întregului sistem de transport-rutier, feroviar, aero, naval-, Rus a precizat nivelul de 7 miliarde de euro, care includ banii accesaţi din bugetul UE în perioada până în anul 2020, dar şi contribuţia accizei suplimentare la carburanţi. În acest cadru a menţionat că singura experienţă de parteneriat public-privat o oferă tot autostrada Comarnic-Braşov, si care poate fi extinsă şi pentru alte lucrări.


Informaţiile exclusive difuzate de Jurnalul Naţional confirmă că întârzierea în semnarea contractului la Comarnic-Brasov, nu provine din lipsa de finanţare a lucrării ci din cauze care ţin de încadrări statistice ale deficitului bugetar, care nu au legatură cu licitaţia câştigată de consorţiul Vinci-Aktor-Strabag. Săptămâna trecută Deusche Bank,Unicredit, SiemensAG,Erste Bank aveau finalizate angajamentele  pentru suportul financiar al lucrării.

Narcis Neaga, directorul general CNADR, a confirmat această situaţie declarând la acelaşi post de televiziune că ''negocierile sunt aproape finalizate cu băncile comerciale''. El a adăugat '' pe de alta parte, noi ne-am adresat Eurostat ca să vedem în ce măsură contracul va fi in interiorul sau în afara deficitului bugetar. Sunt aceste două axe care ne împiedică, întarzie oarecum semnarea contractului.


 
 

×
Subiecte în articol: ioan rus autostradă comarnic-braşov