x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia a INTERZIS importul de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

Rusia a INTERZIS importul de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

02 Iul 2014   •   14:30
Rusia a INTERZIS importul de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de "encefalopatie spongiformă bovină" (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, relatează ITAR-TASS, conform Agerpres. Conform comunicatului Rosselkhoznadzor, interdicţia se aplică şi la proteinele procesate de origine animală, la hrana animalelor provenită din astfel de proteine, la făina de carne şi la resturile din oase.

"Epidemia de 'encefalopatie spongiformă bovină' în România a fost înregistrată de Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE)", anunţă ITAR TASS.

În aprilie, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de produse lactate de la şase companii din Ucraina, un semn al înrăutăţirii relaţiilor comerciale dintre cele două ţări după anexarea Crimeii de către Rusia.

La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizaţiei Internaţionale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru 'boala vacii nebune'. România a efectuat analize timp de şapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, 'standardul de top din cele trei pe care le emite'. Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul ţărilor sunt cu risc nedeterminat.

×