x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia - Romani arestati la Moscova

Rusia - Romani arestati la Moscova

20 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Optzeci de romani, aflati la munca in Rusia, sunt arestati de o saptamana de autoritatile de la Moscova, pentru ca aveau pe pasapoarte viza turistica in locul celei de munca.

Nici astazi Moscova nu crede in lacrimi

Aproximativ 80 de romani, aflati la munca in Rusia, sunt arestati de o saptamana de autoritatile de la Moscova pentru ca aveau pe pasapoarte viza turistica in locul celei de munca. Ei au fost amendati si trebuie sa paraseasca Rusia in 10 zile.
ALEXANDRU NASTASE

GRESEALA. Marius Stoian (35 de ani) a plecat in Rusia, desi prietenii l-au sfatuit sa aleaga o alta tara
De o saptamana, 80 de romani sunt arestati la Moscova si isi asteapta procesul pentru vina de a munci in aceasta tara fara viza de lucru. Romanii se afla la Moscova de la sfarsitul lunii august, cu un contract de 12 luni si muncesc in constructii. 40 dintre cei arestati sunt din Tulcea. Rand pe rand, romanii au fost judecati si condamnati: vor trebui sa plateasca 35 de dolari si sa paraseasca Rusia in maximum 10 zile.

INCREDERE IN FIRMA. Sotul Niculinei Stoian, Marius, este unul dintre cei care au fost luati pe sus de Politia moscovita si acuzat de munca la negru in Rusia. Nu este prima data cand pleaca la munca peste hotare. Acum un an si jumatate a muncit 18 luni in Israel, tot in constructii. Angajamentul l-a gasit printr-o firma din Bucuresti, iar in Tara Sfanta, totul a mers conform planului: a muncit legal, a avut asigurare medicala, cand s-a simtit rau a fost tratat in cele mai bune spitale.

ACASA. "Cand s-a intors in Tulcea, Marius se tot gandea ce sa mai faca sa mai plece pe undeva sa munceasca. Orasul este mic, sunt putine locuri de munca. Eu castig 3 milioane de lei pe luna, asa ca banii ar fi trebuit sa vina de la el", spune Niculina Stoian, care lucreaza la o fabrica de confectii din oras. In vara, Marius Stoian a contactat din nou firma care il trimisese in Israel. De data aceasta era vorba de un contract pe 12 luni, in Rusia, la Moscova. "Multi i-au spus: "Alta tara n-ai gasit decat Rusia", dar el a avut incredere in firma, doar prima data totul fusese foarte bine. Insa de cum a ajuns acolo si a sunat acasa, am stiut ca nu este ceva in regula. Desi nu spune, din tonul vocii ne dadeam seama ca nu este la fel ca in Israel. Cu toate astea, nu l-am intrebat niciodata", spune Niculina Stoian.

SIMILITUDINE. Ion Postaru (42 de ani), bun prieten cu Marius, a muncit si el in Israel

ARESTAT. Femeia spune ca, in Rusia, nu numai conditiile de cazare si masa nu erau bune, dar si viata de zi cu zi era mai grea. "Politia te oprea pe strada si iti cerea bani, nu se poate asa ceva. In plus, nici banii pe care-i trimitea acasa nu mai erau atat de multi. El ca el, dar am cunoscut oameni care au trimis de Craciun si 100 de dolari", povesteste Niculina Stoian. Banuielile ca lucrurile nu merg bine s-au adeverit acum o saptamana. Sotul ei a sunat acasa si a spus ca a fost arestat de Politia moscovita pentru ca nu are viza de lucru pentru Rusia, ci doar viza turistica. La fel ca si ceilalti romani, Marius Stoian a fost amendat cu 35 de dolari si a primit ordin sa paraseasca Rusia in urmatoarele 10 zile. "El isi asteapta randul la Tribunal. Ceilalti care au intrat au primit amenda si ordinul de plecare din Rusia, asa ca sper ca si cu el vor proceda la fel. Trebuie sa-i dea pasaportul, iar firma din Bucuresti le-a promis ca le va plati si salariile, astfel incat oamenii sa aiba bani sa se intoarca acasa", a declarat Niculina Stoian. Consulul Romaniei la Moscova s-a implicat personal in rezolvarea cazului.

SARACIE
"Cand s-a intors in Tulcea, Marius se tot gandea ce sa mai faca sa mai plece pe undeva sa munceasca. Orasul este mic, sunt putine locuri de munca. Eu castig 3 milioane de lei pe luna, asa ca banii ar fi trebuit sa vina de la el"
Niculina Stoian
sotia lui Marius
×
Subiecte în articol: observator Rusia marius Moscova stoian