x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a ales ministrul in plina greva

S-a ales ministrul in plina greva

de Oana Stancu Zamfir    |    Eugenia Mihalcea    |    Elena Stanciu    |    08 Noi 2005   •   00:00

Greva din invatamant continua si astazi, chiar daca premierul Tariceanu a anuntat ieri inca o data invitatia de a incepe negocierile cu profesorii de maine, 9 noiembrie. Presati de primul-ministru si de criza din invatamant, reprezentantii PD au nominalizat un inlocuitor pentru scaunul lasat liber de Mircea Miclea, pe prefectul de Cluj, Mihail Hardau.

Incepand de ieri, cele patru federatii sindicale din invatamant - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" si Federatia Sindicatelor Universitare "Alma Mater" - au declansat greva generala pe termen nelimitat, ca urmare a refuzului Guvernului de a aloca bugetului invatamantului 6% din Produsul Intern Brut, conform standardelor din Uniunea Europeana, unde media este de 5,22%. Pentru prima data dupa 1990, Educatiei i-a fost alocat un buget mai mic decat cel din anul precedent, ceea ce a determinat si demisia ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, care a reclamat faptul ca a fost pus in imposibilitatea de a-si realiza programul. El cerea pentru invatamant alocarea a 5% din PIB.

REVENDICARI. Protestatarii mai solicita dublarea salariilor incepand cu 1 ianuarie 2007, acordarea premiului lunar de 2%, mentinerea titularizarii, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces Internet, subventie pentru tinuta vestimentara in valoare de 250 de euro pe an si prima de vacanta.

PREFECTUL DE CLUJ NU FACE GREVA. Prefectul de Cluj, Mihail Hardau, a fost nominalizat ieri de Colegiul Director al PD pentru functia de ministru al Educatiei, a anuntat liderul PD, Emil Boc. Mihail Hardau a aflat ca va fi nominalizat in functia de ministru al Educatiei in noaptea de duminica spre luni de la Emil Boc. Hardau s-a abtinut de la comentarea oricaror aspecte tehnice legate de viitoarea sa activitate spunand ca nu vrea sa se pronunte inainte de a fi informat. "Daca se va ajunge sa fiu ministru, voi merge si ma voi intalni cu fostul ministru Miclea. Sunt acolo cateva directii la care sunt probleme, este o stare conflictuala, sunt probleme legate de buget, de modul in care este perceputa reforma, dar ma voi informa intr-un sistem progresiv, dupa care imi voi da cu parerea", spune Hardau. Legat de greva din Educatie, Hardau, care este si profesor la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, a subliniat ca, daca ar fi avut cursuri ieri, le-ar fi tinut. "Eu ma duc cu speranta sa reusesc, desi nu eu am ales acest minister. Si nu sunt de acord ca ar fi o sinucidere. Sistemul functioneaza totusi in anumiti parametri", a mai afirmat viitorul ministru. Mihail Hardau este membru PD din 1996.

INTENTIE
"Daca voi fi ministru, voi merge si ma voi intalni cu fostul ministru Miclea. Sunt cateva directii cu probleme, legate de buget, de modul in care este perceputa reforma, dar ma voi informa intr-un sistem progresiv, dupa care imi voi da cu parerea"
Mihail Hardau, prefect de Cluj

×
Subiecte în articol: observator ministru hardau