x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a ales modelul statuii lui Marian Cozma

S-a ales modelul statuii lui Marian Cozma

de Andrei Ando    |    22 Sep 2009   •   00:00
S-a ales modelul statuii lui Marian Cozma

• CORESPONDENŢĂ DE LA VESZPRÉM Deşi au trecut deja mai bine de şapte luni de la uciderea cu sânge rece a handbalistului român Marian Cozma, la Veszprém (Ungaria), opinia publică maghiară urmăreşte cu interes ancheta referitoare la suspecţii crimei.



Jurnalul Naţional a mers în localitatea unde şi-a găsit sfârşitul sportivul român şi a cules noi informaţii. Ce mai spun oficialităţile maghiare implicate în anchetă, ce teorii au apărut pe marginea acestui caz şi care sunt capetele de acuzare ale celor 14 persoane reţinute, mâine, într-o amplă anchetă exclusivă. Paralel cu cercetările, suporterii echipei locale de handbal şi oficialităţile clubului continuă demersurile pentru ridicarea statuii lui Marian.

Statul maghiar a alocat recent suma de 800.000 de forinţi (circa 3.000 de euro) pentru acest obiectiv, iar susţinătorii handbalului maghiar, persoane fizice, au făcut donaţii care însumează 4,5 milioane de forinţi (aproximativ 15.000 de euro). Statuia va fi inaugurată la data de 6 februarie 2010, exact la un an de la uciderea sportivului român. Va fi realizată de cel mai important sculptor al momentului în Ungaria, Mihály Gábor, din granit şi bronz, şi îl va reprezenta pe Marian Cozma, de la şold în sus, într-o poziţie de aruncare a mingii.

Statuia de trei metri va fi amplasată în faţa arenei de handbal, iar municipalitatea lucrează la un proiect de realizare a unui parc în jurul ei. Sculptorul a prezentat trei variante ale lucrării, din care varianta reţinută a fost prezentată la sfârşitul săptămânii trecute.

La prezentarea de sâmbătă, Mocsai Lajos, preşedintele clubului de handbal, a declarat cu lacrimi în ochi: "Părinţii mei m-au lăsat să plec de acasă, în tinereţe, să prind aripi, dar să îmi păstrez şi rădăcinile. Acest tânăr handbalist român a ajuns la noi în condiţii grele, ar fi vrut să se afirme aici, iar asta nu este uşor de ilustrat. În mişcarea surprinsă de statuie este esenţa întregii firi a lui Marian Cozma".

×
Subiecte în articol: observator Ungaria statuie