x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a pus de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor

S-a pus de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor

23 Sep 2009   •   00:00

Un număr de 13 asigurători au semnat, miercuri, actele de constituire a societăţii care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, PAID.



Acest lucru ar putea însemna că după ani de discuţii, modificări şi amânări, legea asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale ar putea fi pusă în practică de la 1 ianuarie 2010. Este totuşi o problemă: capitalul social angajat de cele 13 societăţi de asigurare este de numai 4,54 milioane de euro, mult sub nivelul prevăzut iniţial de arbitrul asigurărilor, de cel puţin 12 milioane de euro. De aceea pragul minim urmează să fie modificat, susţin surse din piaţă. "În perioada următoare, se vor finaliza demersurile pentru înregistrarea PAID şi se va demara procesul de aliniere a cadrului legislativ la necesităţile de funcţionare a PAID şi informarea populaţiei cu privire la obligaţiile fiecărui proprietar de locuinţă şi cu privire la beneficiile acestui sistem", a anunţat şi casa de avocatură Voicu&Filipescu, care a asigurat serviciile juridice pentru înfiinţarea PAID.

Participanţi şi participaţii

Participă la pool şi vor putea vinde poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor Astra Asigurări, Groupama România, Clal România, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, Euroins România, Grawe România, Credit Europe Asigurări, Certasig, Carpatica Asig, City Insurance, ABC Asigurări. Însă numai primele trei vor avea participaţia maximă admisă de legislaţie, de 15% din capitalul social. Restul acţionarilor vor avea cote egale, respectiv o participaţie de 5,5%, potrivit surselor citate. Dosarele Fata Asigurări, Garanta şi Forte Asigurări (fostă Irasig) au fost respinde de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, deoarece nu au acoperire naţională prin reţea proprie sau parteneri. Este posibil totuşi ca aceste dosare să fie reanalizate în viitorul apropiat, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Contra
Uşa PAID-ului rămâne deschisă şi pentru alţi asiguratori care îndeplinesc condiţiile. Cu atât mai mult cu cât cei 13 deschizători de drumuri au avut anul trecut o pondere de aproximativ 33,7% din segmentul asigurărilor generale. Asta în timp ce subscrierile Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, BCR Asigurări şi Omniasig, care nu au participat la constituirea PAID, au totalizat 51,8% din piaţa asigurărilor generale. Reprezentanţii Allianz consideră că acest proiect nu este fezabil, în timp ce Asirom, Omniasig şi BCR Asigurări, controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group, s-au arătat nemulţumite de forma actuală a legislaţiei.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor este gândită să acopere riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii. Suma maxim asigurată, care va fi primită de titularul poliţei în caz de daună totală, este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Preţul plătit pentru această asigurare a fost stabilit la 20 euro pe an în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B. Dacă nu ştiaţi, în categoria locuinţelor tip A intră construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. De tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

×
Subiecte în articol: observator