x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a stins Nicu Constantin

S-a stins Nicu Constantin

de Adriana V. Paduraru    |    Oana-Maria Baltoc    |    15 Sep 2009   •   00:00
S-a stins Nicu Constantin

Actorul Nicu Constantin a decedat ieri la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardiorespirator, el fiind internat timp de peste patru luni la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă din Capitală pentru probleme pulmonare severe.



A luptat pentru viaţă, agonia a fost lungă, dar au existat momente în care am crezut cu toţii că actorul Nicu Constantin va rămâne încă mulţi ani printre noi. Că talentul său ne va încălzi şi pe mai departe sufletele. I-a fost alături până în ultimul moment Măndiţa Constantin, cea de-a doua soţie, omul cu care a împărţit bune şi rele timp de 25 de ani. Speranţa nu a părăsit-o pe soţia artistului, care a crezut în fiecare moment că medicii vor face un miracol şi că Dumnezeu îi va acorda un răgaz omului iubit. "Este bine, va fi bine. La 70 de ani avem praguri. Dumnezeu va decide. Pe scenă va urca mai puţin. Ar vrea să se odihnească, să vină generaţia din spate, Marius Rizea şi Maria Buză. Am vrea să îi liniştim pe prieteni. Este bine şi mulţumim tuturor angajaţilor spitalului, care sunt extraordinari", mărturisea soţia maestrului într-o apariţie televizată, la scurt timp după ce actorul fusese internat. Prietenii îl alintau cu drag Optinova, o poreclă ivită din spatele ochelarilor deveniţi parte a expresivităţii sale.

"Mi-a făcut semnul crucii"

Actorul Alexandru Lulescu, prieten apropiat al lui Nicu Constantin de peste 20 de ani, ne-a mărturisit cu lacrimi în glas că l-a vizitat pe maestru la spital în urmă cu cinci zile. "Era slăbit, mi-am dat seama că nu mai are scăpare. Dar i-am spus că trebuie să se facă bine, că o să vin să-l iau cu maşina şi că o să mai facem împreună încă un rol. Un rol de care să se bucure şi cei tineri şi cei mai bătrâni. Însă el ştia că nu o mai duce. Mi-a făcut semnul crucii şi când am plecat a întins mâinile spre mine." Alexandru Lulescu a pierdut un coleg şi un amic de nădejde, scena românească un talent deosebit.

La împlinirea a 50 de ani de carieră, Nicu Constantin era elogiat, în cadru festiv, de scriitorul Fănuş Neagu: "Alături de Nicu sau numai în preajma lui te simţi ca într-o vară fermecată. El trece pe uliţele lumii purtând pe umeri (...) pasărea sublimă a libertăţii. Dacă nu s-ar fi născut, nu avea cum să fie inventat. Mulţumesc lui Dumnezeu că l-a alcătuit şi l-a înzestrat cu puterea de a schimba tristeţea în voie bună. Vorba spusă de el cu mlădieri curbe şi întoarceri ce ating perfecţiunea (şi perfidia meseriei!) te unge la inimă. Dansator şi cântăreţ, în egală şi drăcească măsură, Nicu Constantin pune în oameni bobul sau scânteia de fericire din nimic, sublima clipă în care sufletul atinge, poate, perfecţiunea verbului a fi".

"A murit un mare actor de revistă"
Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", a declarat pentru Mediafax că moartea lui Nicu Constantin înseamnă pierderea "unui mare actor de revistă", acesta având toate datele necesare acestui gen. "Era un actor înnăscut (...) un actor care nu a precupeţit niciun efort pentru promovarea genului (teatrul de revistă ­ n.r.). A fost un luptător, un actor atins de Dumnezeu cu talent, care acum moare", a spus Alexandru Arşinel.  Actriţa Florina Cercel regretă moartea actorului Nicu Constantin, despre care spune că a fost un actor de ispravă, un om vesel şi trist în acelaşi timp, notează Agerpres. "Dumnezeule, nu mai vreau astfel de veşti. Dumnezeu să îl odihnească, să îl primească acolo alături de ceilalţi colegi, care s-au dus toţi prea devreme, indiferent de vârstă. Mă doare fiecare coleg care dispare. L-am cunoscut, era un vesel-trist, aşa cum sunt artiştii de ispravă. Cred că are şi acum, acolo, un zâmbet".

Şi actriţa Stela Popescu, vedetă a Teatrului "Constantin Tănase" din Capitală, deplânge dispariţia artistului, despre care mărturiseşte că avea o calitate pe care i-a admirat-o întotdeauna, aceea că nu părea niciodată un om fără carte, având o anumită eleganţă. "Este îngrozitor. Ştiu că era de multă vreme bolnav. Ştiam, dar tot speram... E un gol foarte mare pentru scena românească. Dumnezeu să-l odihnească!", a spus emoţionată actriţa.

La rândul său, actorul Mircea Albulescu a declarat că Nicu Constantin va trăi mereu în amintirea spectatorilor săi. "Cred şi nu obosesc să spun că un actor nu moare niciodată cât trăieşte în amintirea spectatorilor săi. Spectatorii lui Nicu Constantin au fost mulţi şi au avut nevoie de el să îşi descreţească frunţile. De acum, numai amintirea lui le va mai descreţi frunţile", a spus acesta. "Se zice, de obicei, că la 70 de ani ai trăit cât aveai de trăit, ai jucat cât aveai de jucat. Nu e adevărat. La 70 de ani, Nicu Constantin era atât de proaspăt în spectacolele lui, în emisiunile lui (...) Mie, personal, o să îmi lipsească şi cred că multora o să le lipsească", a adăugat Albulescu.

De asemenea, actriţa Tamara Buciuceanu spune că regretatul actor a fost "un talent cu totul deosebit pentru scena Teatrului de Revistă, un om cu mult har". "De atâtea ori, anul acesta, a trebuit să vorbim despre cei care au plecat dintre noi. Parcă prea repede şi prea mulţi au plecat dintre noi. Se subţiază firul", a spus îndrăgita actriţă.

Academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii şi Cultelor, consideră că moartea actorului Nicu Constantin reprezintă "o pierdere foarte mare": "L-am cunoscut şi am vorbit despre el. Este, într-adevăr, o foarte mare pierdere. Este o zodie nefastă în care dispar oameni de mare valoare. A fost unul dintre actorii de comedie care, în anii de restrişte, ne-a menţinut surâsul. Era din aceeaşi stirpe cu marele meu prieten Dem Rădulescu. L-am urmărit multă vreme în anii '60."

Sebastian Papaiani a declarat pentru Mediafax că prin moartea lui Nicu Constantin a mai dispărut un actor care nu poate fi înlocuit, întrucât artişti ca acesta nu se nasc imediat. "Am făcut cu el mai multe filme. Era un om prietenos, pus pe glume", şi-a mai amintit Papaiani. Ileana Stana Ionescu a declarat că îl cunoştea de 50 de ani pe Nicu Constantin. "Rândurile noastre se răresc prea des. Ne despărţim de tot mai mulţi oameni. Nu l-am mai văzut în ultima vreme. Sper, dacă există ceva dincolo de această lume, să fie fericit şi să îi fericească şi pe alţii", a mai spus actriţa.

Sărbătorit la Terapie Intensivă

Nicu Constantin a fost internat în Spitalul Clinic Militar de Urgenţă la data de 11 mai şi de atunci a fost sub strictă supraveghere medicală. "Medicii fac toate eforturile pentru ameliorarea stării de sănătate a actorului. Starea lui este critică, fiind internat la Terapie Intensivă", spunea atunci comandantul Ioan Sârbu. Familia actorului a cerut conducerii spitalului să furnizeze cu prudenţă date despre boala pacientului. Astfel, comandantul unităţii sanitare militare a spus că actorul are o suferinţă pulmonară severă şi alte boli asociate. Starea de sănătate a lui Nicu Constantin a fost fluctuantă. După câteva săptămâni de terapie intensivă, medicii sperau că s-a depăşit momentul medical critic. Actorul respira fără aparate, iar personalul spera să-l mute într-un salon cât de curând. Însă la o lună după internarea în spital, Nicu Constantin era tot la terapie intensivă, în stare gravă. "Nădăjduiam să îl mutăm în salon. L-am detubat, mânca, avea o stare bună, vizibil ameliorată. Din păcate, nu a fost chiar aşa cum am prevăzut noi. Am avut mai multe tentative de mutare, pentru că starea maestrului era bună câteva zile consecutiv. Apoi se înrăutăţea. Avem aproape o lună (internat în 11 mai ­ n.r.) de când maestrul este în această secţie când mai bine, când mai rău", declara la momentul respectiv agenţiei Mediafax, comandantul unităţii sanitare, general doctor Ioan Sârbu.

La 31 iulie, Nicu Constantin a împlinit 70 de ani. A fost aniversat în spital, reuşind chiar să stea mai multe ore deconectat de la aparatele de respiraţie şi să-şi primească vizitatorii. "Totul a fost schimbat, vineri, la Terapie Intensivă. Cadrele medico-sanitare au pregătit un tort şi flori pentru maestru. Trezit de dimineaţă şi cu o voinţă extraordinară, actorul a reuşit să stea mai multe ore neconectat la aparate. Dacă vom depăşi 24 de ore de respiraţie liniştită şi naturală, atunci sigur îl vom muta în salon", a precizat atunci generalul Ioan Sârbu. Potrivit comandantului Spitalului Militar, Nicu Constantin a avut-o alături pe soţia sa încă de la primele ore ale dimineţii şi a reuşit să surprindă cadrele medicale cu un tonus vesel şi optimist.

Carieră

Nicu Constantin s-a născut la 31 iulie 1939, la Eforie Sud. A urmat Şcoala de Marină din Constanţa şi Şcoala de Arte din Bucureşti. A fost vedetă a Teatrului Satiric "Constantin Tănase" din Bucureşti între 1960 şi 2000, unde a susţinut peste 9.000 de reprezentaţii. Între 1979 şi 1982 a fost actor al Teatrului Naţional de Operetă. A participat la peste 600 de emisiuni radio şi peste 300 de emisiuni de televiziune. Şi-a povestit experienţa de viaţă în cartea autobiografică "Ochelarii miraculoşi". A fost distins cu Ordinul Cultural Clasa I, şi în 2001 a devenit Cetăţean de Onoare al oraşului Eforie. Actorul a jucat în aproximativ 28 de filme, printre care "Împuşcături pe portativ" (1966), "Vin cicliştii" (1968), "Alo, aterizează străbunica" (1981) şi "Ministerul comediei" (1999), "Harababura" (1990), "Borvizomanii" (1988), "Muşchetarii în vacanţă" (1984), "Secretul lui Bachus" (1983), "Întoarcere la dragostea dintâi" (1981), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Am o idee!" (1981), "Ora zero" (1979), "Totul pentru fotbal" (1978), "Septembrie" (1977), "Lupuşor şi Mieluţu" (1975). (Daniela Titire)
 


Biblioteca lui Nicu Constantin - In era internetului, gimnastica unui creier se face totusi citind
In secolul vitezei, cartea tiparita nu mai este deloc la moda. Daca vrei sa citesti un autor bun, dai o cautare pe google, il gasesti si-l descarci pe hard, urmand sa-l citesti direct de pe monitor. S-ar parea ca era Guttenberg a luat sfarsit, o noua era, cea a PC-ului, tinde sa ocupe locul vacant. Insa mai exista si oameni pentru care nimic nu se compara cu sentimentul lecturii unei carti proaspat iesite de sub tipar.
interviu din 13 iulie 2006




×
Subiecte în articol: observator deces