x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Să cumpărăm "mai sănătos”. Noi reguli de etichetare în UE

Să cumpărăm "mai sănătos”. Noi reguli de etichetare în UE

de Marina Constantinoiu    |    06 Iul 2011   •   14:56

Uniunea Europeana (UE) s-a dotat, miercuri, cu noi reguli menite sa-i ajute pe consumatori sa "cumpere sanatos', cu etichete mai detaliate in legatura cu continutul de grasimi de origine animala din alimente, originea ingredientelor, valoarea lor energetica, cantitatea de lipide, acizi grasi saturati, glucide, zahar, proteine si sare, relateaza AFP.

Noua reglementare va imbunatati lizibilitatea etichetelor gratie folosirii unor caractere mai mari si va contine toate aceste detalii.

Textul deciziei, rezultatul a trei ani de negocieri laborioase cu statele membre, a fost aprobat de majoritatea eurodeputatilor. El va putea intra in vigoare pana la finalul anului, dar profesionistii din domeniul agro-alimentar vor avea la dispozitie cinci ani pentru a se conforma normelor.

Textul nu se refera la metoda "bulinelor' tricolore (rosu, portocaliu sau verde, in functie de continutul de zaharuri si grasimi), asa cum se practica in Marea Britanie, de exemplu. Mai multe state membre s-au raliat punctului de vedere al industriei agro-alimentare pentru a refuza acest lucru. Acest punct a fost criticat de Biroul European al Uniunilor Consumatorilor (BEUC).

Comisarul pentru protectia consumatorilor, John Dalli, a recunoscut ca regreta faptul ca oamenii din industrie se vor putea multumi cu precizarea informatiilor nutritionale pe laturile sau pe spatele produselor, mai degraba decat sa le prezinte pe fata si ca bauturile alcoolice nu sunt vizate de reglementare.

ONG-ul german din domeniu, "Foodwatch', sustine ca textul aprobat miercuri nu va aduce prea multe progrese pentru consumatori. "Se va trisa in continuare in privinta etichetarii', a spus acesta.

Noua reglementare prevede ca etichetele sa mentioneze totodata si data congelarii, adaosul de apa din carnea de pui sau peste, adaosul de proteine de alta origine decat animala si prezenta "produselor imitatie', cum ar fi substitutele de branza.

Ambalajele nu vor mai putea da falsa impresie ca produsul contine un ingredient care nu exista, de fapt, in compozitie:'Daca un iaurt are pe eticheta niste fructe, va trebui sa contina fructe si nu doar coloranti sau arome', a precizat raportorul textului, conservatorul german Renate Sommer.

Lista ingredientelor va trebui sa permita, intre altele, o informare in privinta prezentei substantelor alergene. Un numar de 14 substante sunt identificate azi ca atare, dar lor li s-ar putea adauga si altele.

Aceste informatii sunt valabile si pentru produsele alimentare neambalate, in special produsele restaurantelor si cantinelor.

Tara de origine va fi mentionata obligatoriu pe etichetele pentru carnea proaspata - porc, pasare, oaie si capra - asa cum este deja cazul pentru carnea de vita, de cand cu criza "vacii nebune'.

×