x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Să nu te tunzi într-o vineri, 13!

Să nu te tunzi într-o vineri, 13!

de Sînziana Stancu    |    13 Mai 2011   •   17:29

Pare iraţional să fii convins că 13 este număr cu ghinion. Uneori, unora li se poate întâmpla să aibă ghinion în astfel de zile, iar ghinionul unei zile de 13 se spune că se  "dublează” dacă se întâmplă ca ziua când pică această dată să fie o zi de vineri. Alţii însă au noroc sau cel puţin o zi ca oricare alta, fără vreun eveniment deosebit. Psihologii combat aceste superstiţii, explicând că, în realitate, 13 este mai mult o stare de spirit şi că depinde de fiecare dintre noi ce "relaţie” are cu acest număr.

Presa prilej aşteaptă de fiecare dată când este o "zi mare” de 13, ca să mai dezvăluie fel şi fel de întâmplări şi poveşti cu "marca” 13.

De pildă, presa britanică a scris despre casele cu numărul 13, citând un studiu imobiliar referitor la preţul locuinţelor din regatul insular. Din statistici a reieşit că sunt mulţi cei care cred că numărul 13, la casă, le aduce ghinion. Aşa se face că o casă cu numărul 13 se vinde cu un preţ mai mic cu câteva mii de lire sterline faţă de una identică sau cel puţin asemănătoare din vecinătate, dezvăluie Dily Mail. S-a ajuns chiar până într-acolo încât aproximativ o treime din străzile din străzile britanice să nu aibă vreo casă cu numărul 13, iar unele primării să le permită chiar investitorilor imobiliari care construiesc locuinţe noi să excludă din planurile lor numărul 13. 

Fobie atestată

La unele persoane, din superstiţie, 13 s-a transformat într-o adevătară fobie, "triskaidekafobia”, înregistrată "cu drepturi depline” în registrele specialiştilor, unde este definită ca fiind "teama de numărul 13”.

Există diferite motive pentru care numărul 13 este considerat de rău augur în multe ţări. Una dintre teorii este aceea că 13 simbolizează numărul de persoane care au stat la "Cina cea de Taină” – Iisus Hristos şi 12 Apostoli, iar unul dintre ei l-a trădat. În ceea ce priveşte superstiţia privind ziua de "vineri, 13”, aceasta are o semnificaţie şi mai rea, spunându-se că dacă te tunzi în această zi, îţi va muri cineva din familie sau vreo rudă apropiată. O altă spuerstiţie spune că un copil născut într-o zi de vineri, 13, nu va avea nici pic de noroc în viaţă.

Ghinionul din Downing Street

Nici celebra Downing Street, unde se află, prin tradiţie, reşedinţa premierilor britanici, nu a fost, scutită de ghinionul numărului 13. Iniţuial, a existat acolo o casă cu numărul 13, dar uşa ei şi o parte din casă au fost distruse într-un incendiu, acum un secol, după cum dezvăluie tabloidul britanic. De asemenea, în 1876, casa cu numărul 13 de pe Downing Street, ajunsese ultima, cea de lângă ea, cu numărul 14, fiind dărâmată. După trei ani, a ars complet într-un incendiu, dar mai târziu a fost reconstruită, însă nu i s-a mai dat numărul 13, ci 12, ca să alunge ghinionul. Downing Street a fost construită în anii 1680  de către lordul George Downing. Acolo se află acum 20 de case, iar reşedinţa premierilor marii Britanii se află la numărul 10.

Potul cel mare

Există însă şi optimişti,  care obişnuiesc să vadă numai partea plină a paharului, şi consideră că vineri., 13, poate fi şi o zi cu mare  noroc. au cumpărat pentru astăzi, 13 mai 2011, singura zi de vineri 13 din acest an, bilete la EuroMillions, pentru că s-a pus în joc potul cel mare, de 123 de milioane de euro. Cel puţin, aşa e sigur că măcar o persoană din zecile de milioane de participanţi din diferite ţări de pe continent va avea un mare noroc în această zi. Şi nu unul neînsemnat, unul care i-ar putea schimba total viaţa.

Începând din iunie 2009, potul cel mare la EuroMillions a fost câştigat de 14 ori, ultima dată fiind anul trecut, în octombrie, când un câştigător care a dorit să rămână anonim cu 125 de milioane de euro, acesta fiind recordul pentru un unic câştigător.

×