x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariaţii ALRO Slatina ies în stradă

Salariaţii ALRO Slatina ies în stradă

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Sindicatele din cadrul ALRO au anunţat că marţi vor organiza un protest de amploare pe străzile oraşului Slatina, acţiune la care sunt aşteptaţi să participe peste 2.000 de salariaţi ai societăţii şi câteva mii de slătineni. Liderul Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu, a precizat că protestul, numit “Salvaţi ALRO, salvaţi Slatina”, este programat să se desfăşoare marţi, între orele 11,00 şi 18,00, pe străzile municipiului.



“Vor veni la miting toţi angajaţii ALRO care nu lucrează în acel interval orar şi câteva mii de slătineni. I-am invitat şi pe reprezentanţii autorităţilor să fie alături de noi. Va fi o manifestaţie de amploare în încercarea de a determina conducerea ALRO să nu facă disponibilizări masive şi să nu închidă halele de electroliză”, a precizat Popescu, citat de Agerpres. El a menţionat că, în paralel, sindicatele din ALRO continuă campania de strângere de semnături care vor fi depuse la autorităţile centrale. “Estimăm să strângem aproximativ 70.000 de semnături şi cu ele să mergem la Guvern şi la Preşedinţie pentru a-i determina să facă demersuri referitoare la protejarea locurilor de muncă de la ALRO”, a adăugat liderul sindicatului Aluministul.

În urmă cu două zile, sindicatele şi patronatul din ALRO au semnat un nou contract colectiv de muncă pentru anul viitor, în care se prevede păstrarea aceloraşi drepturi salariale pentru angajaţii societăţii ca şi în 2008. La discuţiile patronat-sindicate nu au fost luate decizii prind o eventuală reducere la jumătate a capacităţii de producţie şi disponibilizarea a 1.200 de angajaţi, cum a anunţat că intenţionează conducerea companiei. “La discuţii ni s-a spus doar că s-ar putea să închidă doar o hală - hala 9 de electroliză - şi nu trei cum intenţionau săptămâna trecută şi au mai spus că nu vor disponibiliza pe nimeni care nu vrea să plece voluntar, cu plăţi şi prime compensatorii. Dar acestea sunt doar vorbe. O decizie finală a conducerii va fi luată marţi, la Consiliul de Administraţie”, a completat Constantin Popescu.

El a evidenţiat că, de la începutul anului 2008 şi până în prezent, au plecat din ALRO Slatina prin pensionări anticipate şi plecări voluntare cu plăţi şi prime compensatorii 1.047 de angajaţi din aproximativ 4.500 şi, în prezent, în fabrică mai lucrează doar 3.500 de salariaţi. Săptămâna trecută, sindicatele din ALRO au trimis presei un comunicat în care cereau stoparea “măcelului de la ALRO”, firmă pe care, potrivit sindicaliştilor, acţionarul majoritar Vimetco doreşte să o închidă anul viitor, după ce în prima fază ar urma să fie închise trei din cele 6 hale de electroliză şi să fie disponibilizaţi 1.800 de angajaţi. Sindicatele au atras atenţia că o eventuală reducere la jumătate a numărului de salariaţi şi a capacităţilor de producţie de la ALRO ar atrage prăbuşirea întregii economii a judeţului Olt.

×
Subiecte în articol: romania alro