x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salarii de şmecheri

Salarii de şmecheri

31 Mar 2009   •   00:00
Salarii de şmecheri
Sursa foto: Andrei Ciocarlan/Saptamana Financiara

Fondul Proprietatea (FP) acordă lunar, în medie, salarii şi indemnizaţii de peste 260 de milioane de lei vechi fiecărui angajat sau membru al conducerii care lucrează la această companie.



E bine să fii angajat la Fondul Proprietatea, ai un câştig lunar mediu de 6.150 de euro. Conform proiectului de buget propus de conducerea Fondului Proprietatea spre aprobare în AGA de la data de 27 aprilie, cheltuielile brute cu personalul şi administratorii au ajuns la 7,306 milioane de lei în acest an.

Or, potrivit documentului postat pe site-ul Fondului, la această societate lucrează 13 salariaţi. Totuşi, acest total include şi indemnizaţiile celor trei membri ai directoratului, dar şi cele pentru cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere. Media ajunge astfel la 317.690 de lei pe fiecare persoană într-un an. Calculând lunar, aceasta este de 26.474 lei, adică peste 6.300 de euro.

Anul trecut, în urma presiunilor făcute de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Lulache a fost obligată să îşi facă publică averea. Aşa s-a aflat că în 2007 ea a primit 220.000 de lei de la stat pe când era doar director adjunct. Media câştigurilor a urcat în acest an la 6.150 de euro pe fiecare angajat de la 4.500 de euro în 2007. În martie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis că "Fondul Proprietatea nu funcţionează actualmente într-o manieră susceptibilă să ducă la acordarea efectivă a unei despăgubiri".

ACŢIONARI ÎN PIERDERE
Conducerea Fondului Proprietatea va propune tot la data de 27 aprilie reducerea valorii nominale a fiecărei acţiuni cu 24%, respectiv de la 1 leu la 0,76 lei pe titlu. În acest caz, cei care au luat până acum acţiuni la Fond vor fi dezavantajaţi faţă de cei care vor primi după adoptarea deciziei.

O parte a micilor acţionari nu este de acord cu această măsură propusă. Micii acţionari s-au revoltat de mai multe ori în ultimii ani faţă de amânarea repetată a listării Fondului la Bursa de Valori Bucureşti. Aceştia acuzau că ei nu pot să beneficieze de despăgubirea dată de stat, în vreme ce conducerea Fondului încasează sume mari de bani.

În acest an procedura de alegere a administratorului FP a fost suspendată pe termen nedeterminat la începutul acestui an. În februarie 2008,  Marius Murgu, vicepreşedintele Forumului Civic, o asociaţie de proprietari deposedaţi de comunism, declara că dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate de Constituţie, dar valoarea acţiunilor la FP nu este.

×
Subiecte în articol: observator