x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salubrizarea, mărul discordiei

Salubrizarea, mărul discordiei

de Monica Andrei Capatos    |    28 Apr 2010   •   00:00

Curăţenia şi deszăpezirea oraşului, ridicarea maşinilor parcate ilegal, înlocuirea aleşilor locali ai PRM sunt doar câteva dintre subiectele ce vor încinge spiritele la şedinţa de astăzi a Consiliului General al Capitalei.



N-ar fi pentru prima oară, în ultimii ani nu e şedinţă fără scandal şi acuze, nelipsind nici limbajul colorat de genul "mangle". Poate cea mai controversată temă este o nouă strategie de organizare a serviciului de salubrizare a Capitalei, ce se regăseşte în trei proiecte aflate pe ordinea de zi... Evident nu se vor înţelege între ei, peneliştii şi cel puţin o parte dintre pedelişti nu vor fi de acord cu propunerile primarului general Oprescu de a organiza licitaţiile la Primăria Capitalei pentru acest serviciu, ce include inclusiv deszăpezirea şi deratizarea oraşului.

Firmele ce deţin controlul în acest domeniu nu vor să piardă contractele, în plus au şi susţinerea edililor de sector care de fapt achită facturile. Este o anomalie a sistemului administrativ. Dacă la început firmele de salubrizare aparţineau de municipalitate, între timp acestea au fost preluate de primăriile de sector. Toate contractele au expirat, fiind prelungite prin acte adiţionale, excepţie făcând Sectorul 1 care a organizat deja o licitaţie.

Un alt proiect fierbinte va fi cel referitor la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Municipalitatea vrea să organizeze licitaţie la nivelul întregului oraş în timp ce o parte dintre sectoare deja au încheiat contracte cu anumite firme ce prestează de ceva timp. Nici aici nu a fost o coerenţă în organizarea acestui serviciu pentru că unele societăţi ridică autovehicule de pe bulevardele ce nu sunt în administrarea sectoarelor, ci a Primăriei Capitalei, fapt ce în instanţă ar da câştig de cauză oricărui şofer lăsat fără maşină.

În ceea ce priveşte noua alianţă PSD-PRM, anunţată de liderii celor două partide, lucrurile s-ar putea complica la nivelul Consiliului General. Pe ordinea de zi se regăsesc trei propuneri privind încetarea mandatului de consilier general pentru reprezentanţii PRM. Pentru ca partidul lui Vadim să-şi desemneze alţi aleşi ar trebui ca actualii consilieri, printre care şi viceprimarul Victor Iovici, să fie excluşi din Consiliul General de majoritatea colegilor lor. Cum PDL împreună cu PNG-CD au suficiente voturi pentru a respinge acest lucru, cei trei peremişti vor rămâne în continuare în Consiliu înţelegându-se foarte bine cu pedeliştii.

×
Subiecte în articol: observator