x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salzburger Nachrichten: „Doar un Boc-Update”

Salzburger Nachrichten: „Doar un Boc-Update”

de Istvan Deak    |    13 Feb 2012   •   13:05
Salzburger Nachrichten: „Doar un Boc-Update”

Intr-o analiza intitulata 'Spionul-sef devine seful Guvernului', jurnalistii austrieci intorc pe toate fetele numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de premier. 'Haosul alb care s-a abatut asupra Romaniei a venit in ajutorul Puterii de la Bucuresti risipind protestatarii de pe strazi. In ciuda frigului naprasnic si a ninsorilor abundente, cativa manifestan]i infrunta cu stoicism iarna grea si continua protestele stradale. Atmosfera in randul populatiei din Romania ramane exploziva.

Mania romanilor fata de masurile de austeritate, stilul dictatorial al presedintelui Traian Basescu, coruptia si clientelismul politic, este in crestere', comenteaz` autorul articolului.

'Traian Basescu si PDL au cazut intr-un punct minim critic al existentei lor politice, care le-ar putea asigura un esec zdrobitor la alegerile din noiembrie. Ca sa elimine aceste probleme, Traian Basescu planuia de mai mult timp sa il demita pe premierul nepopular Emil Boc. Zis si facut, extrem de ascultator fata de seful statului, Boc s-a retras. Nu i-au trebuit decat cateva ore lui Traian Basescu, ca sa numeasca noul premier: Mihai Razvan Ungureanu - fostul sef al SIE. Numirea sa a fost primita de opinia publica din Romania cu o atitudine retinuta si sceptica. S-a vorbit despre un simplu Boc-Update.

Nimeni nu crede intr-o schimbare reala a stilului politic. Toata lumea este de acord cu faptul ca Guvernul Ungureanu este doar unul interimar pana la alegeri. De acest lucru este constient si insusi Ungureanu, care in timpul studentiei a fost printre candidatii pentru o functie in tineretul comunist UTC', apreciaz` autorul.

'Ungureanu nu poate uita ajutorul primit de la Traian Basescu care l-a numit sef al SIE, in momentul in care fusese demis de Calin Popescu Tariceanu din functia de ministru de Externe, tocmai din cauza apropierii fata de Basescu. Ungureanu nu va putea scapa de eticheta de omul loial al lui Basescu si de faptul ca seful statutului il foloseste doar ca sa isi salveze propria imagine. Pe un suflu nou nu mizeaza nimeni de la premierul Ungureanu, cand de fapt pentru asta au iesit romanii in strada in ultimele saptamani. Majoritatea populatiei s-a saturat de sistemul Basescu. Desi Constitutia ii confera drepturi restranse, Basescu conduce tara de foarte mult timp intr-o maniera neinhibata si deloc arbitrara. Asta se intampla tocmai in conditiile in care in 2004, Basescu a castigat alegerile cu promisiunea ca va scapa Romania de corupti si de relatii politice necurate. In realitate, coruptia si nepotismul s-au extins mai ceva ca in perioada predecesorilor lui Traian Basescu', este concluzia articolului.

×