x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Samsung va construi două parcuri solare gigantice în România

Samsung va construi două parcuri solare gigantice în România

de Daniel Ionaşcu    |    17 Oct 2012   •   15:04
Samsung va construi două parcuri solare gigantice în România

Samsung vrea să construiască în România două parcuri solare pentru producţia de electricitate în centrale fotovoltaice şi analizează posibilitatea de a investi în judeţul Giurgiu, a declarat miercuri Park Robyug, ambasador pentru energie şi resurse în Ministerul coreean pentru Afaceri Externe şi Comerţ.

Cele două proiecte ar însuma o capacitate instalată de 45 MW. Grupul a derulat proiecte similare în Bulgaria, nu şi în România. Capacitatea totală este uriaşă: pentru a vă face o idee, cel mai mare parc fotovoltaic din România, inaugurat recent în Maramureş, are o putere instalată de 3,2 MW iar cele 15.500 de panouri acoperă 8 hectare de teren.

Samsung este cel mai mare grup din Coreea de Sud, având afaceri de la electronice până la producţia de nave oceanice sau servicii financiare. Grupul este cel mai mare producător de telefoane din lume, ocupă primul loc la televizoare şi produce de la maşini de spălat şi frigidere până la echipamente pentru sectorul energiei regenerabile, precum panouri solare. De asemenea, este activ şi în domeniul dezvoltării de parcuri eoliene şi solare.

Înghesuială la energia verde

Energia solară este acum una dintre principalele atracţii pentru investiţiile în România, din cauza sistemului generos de subvenţii. Investitorii se îngrămădesc la centrale fotovoltaice, deoarece primesc în cadrul schemei de sprijin 330 euro numai din cele şase certificate verzi date pe fiecare MWh produs, la care se adaugă alţi 50 de euro pe care îi obţin la vânzarea energiei.
În 2010 investiţia pentru 1 MW solar era de 3,5 milioane de euro, rezultând o rată de rentabilitate de 11,6%. Acum tehnologia a avansat şi investiţia a scăzut la 2 milioane de euro, ceea ce înseamnă că rata de rentabilitate a ajuns la 22%, peste o cincime din investiţie. Iar asta se întâmplă în condiţiile în care legea spune că pragul nu trebuie să depăşească 10%, caz în care Comisia Europeană ne va pune să recuperăm banii de la "băieţii verzi".

În fapt, subvenţiile sunt atât de mari încât Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), declara acum două săptămâni că dacă numărul de certificate s-ar mări de la 6 la 7, atunci investitorii ar renunţa la agricultură pentru a se orienta către energia regenerabilă. El a declarat că, potrivit legislaţiei care promovează energia din surse verzi, numărul certificatelor verzi acordate producătorilor poate fi modificat abia în 2015, cu excepţia sectorului fotovoltaic, unde numărul certificatelor poate fi redus începând cu ianuarie 2014.

×