x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sancţiuni la deşeuri

Sancţiuni la deşeuri

de Alexandru Nastase    |    17 Iul 2009   •   00:00

România riscă declanşarea procedurii de infrigement de către Comisia Europeană, întrucât ţara noastră nu şi-a respectat promisiunile făcute în Tratatul de Aderare la UE cu privire la managementul deşeurilor.



Înainte de aderarea la UE, România a negociat şi s-a angajat ca până la 16 în iulie 2009 să închidă toate gropile de gunoi neconforme, iar în locul lor să amenajeze deponeuri ecologice, conforme cu standardele europene. Pentru investiţii în acest domeniu, Comisia Europeană pune la dispoziţie 1,1 miliarde de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu susţin însă că ţara noastră şi-a făcut temele doar în aproximativ 80% din cazuri. În aceste condiţii, dacă CE declanşează procedura de infringement, statul român este bun de plată.

Suma? Începând cu 200.000 de euro pe zi până la remedierea situaţiei. Până acum, doar 10 gropi de gunoi au fost închise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar trebui amenajate, doar 20 există până în acest moment, cu 30 de zile înainte de expirarea termenului. În 2008, de exemplu, a fost depusă la Bruxelles documentaţia pentru un singur deponeu, de la Bistriţa, iar în cursul acestui an ar urma alte aproape 30 de proiecte, în valoare totală de 200 de milioane de euro. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că transferă amenzile venite de la Comisia Europeană către autorităţile locale care nu şi-au făcut treaba.

×
Subiecte în articol: verde!