x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Santierul sfidarii

Santierul sfidarii

de Monica C. Andrei    |    06 Feb 2006   •   00:00
Santierul sfidarii

Parcul Bordei a fost trans-format intr-un santier. Se munceste de zor la ridica-rea unui restaurant de lux pe fostul teren care apar-tinea Sahia Film. Asta, in conditiile in care autori-tatile, in frunte cu Basescu, s-au jurat ca nu vor apro-ba nici o constructie in zona. Distrugerea parcului a in-ceput in 2005, cand Constanda, cel care detine cea mai mare parte din parc, a taiat copacii pentru a face un cartier rezidential.

Parcul Bordei a fost transformat intr-un santier. Se munceste de zor la ridicarea unui restaurant de lux pe fostul teren care apartinea SC Sahia Film. Asta in conditiile in care autoritatile s-au jurat ca nu vor aproba nici o constructie pe zona verde. Distrugerea parcului a inceput de anul trecut, cand Costel Constanda, cel care detine cea mai mare parte din zona verde, a taiat copacii pentru a face un cartier rezidential.

In acest moment, Parcul Bordei are doi stapani. Unul dintre ei, Costel Constanda, s-a facut remarcat de cand a intrat in posesia terenului. Chiar daca se afla in proces cu Primaria Capitalei, Constanda n-a mai stat pe ganduri si a taiat copacii din parc. Intentia lui era de a transforma zona verde intr-un cartier de lux, cu blocuri de 14 etaje si hoteluri de cinci stele. In urma unor anchete publicate de Jurnalul National, Municipalitatea a stopat taierea copacilor pana cand justitia va da verdictul final. Mai iute de picior a fost cel de-al doilea proprietar al parcului, firma SC Romovi Com SRL, care a si inceput constructia unui restaurant. Sahia Film detinea 700 de metri patrati din parc si un buncar, ramas de pe vremea razboiului, in care era depozitata arhiva de filme.

CU ROABA. Anul trecut fosta conducere a vandut buncarul societatii Romovi cu doar 28.000 de dolari, oferindu-i acesteia posibilitatea sa foloseasca si terenul. "M-am trezit ca filmele erau carate cu roaba. Am fost nevoit imediat sa gasesc un spatiu pentru a le depozita. Suma pentru care a fost vandut buncarul a fost incredibil de mica. Acum incerc sa opresc lucrarile. Am dat in judecata firma", ne-a spus Marius Iureascu, director Sahia Film.

Constructia restaurantului din Parcul Bordei a fost autorizata de Primaria Sectorului 1. Se pare ca locatia va face parte din lantul de restaurante Burebista. "Terenul pe care se va construi restaurantul a fost proprietatea Sahia Film. Conform, Planului Urbanistic General, (PUG) ei au voie sa construiasca pe 15% din suprafata totala cladiri cu parter si un etaj. Le-am dat autorizatie ca legea ma obliga", ne-a spus Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. El a criticat, in schimb, modul in care a fost retrocedat restul parcului. "De ce i s-a dat lui Constanda teren in Parcul Bordei?" "Cum s-a aparat Consiliul General in procesul pe care l-a avut cu Constanda?" sunt intrebari la care edilul Sectorului 1 asteapta raspunsuri.

Pana la raspunsuri si alte intrebari, Parcul Bordei a fost distrus. In plus, s-a creat si un precedent. Faptul ca autoritatile locale au aprobat ridicarea unui restaurant in Parcul Bordei nu face altceva decat sa-i creasca sansele lui Constanda de a-si duce visul pana la capat.

Interesant este faptul ca presedintele Traian Basescu, pe vremea cand ocupa fotoliul de primar general al Capitalei, a declarat ca nimeni nu se va atinge de Parcul Bordei. "Cat voi fi eu primar, acolo va ramane parc."

LUCRARILE VOR FI OPRITE
Informat de Jurnalul National, primarul general, Adriean Videanu, a promis ca va stopa lucrarile. El ne-a declarat ca nu stia de constructia din Parcul Bordei. "Am trimis inspectia in constructii, dar fiind zi de duminica, nu prea au avut cu cine sa vorbeasca. Maine (n.r. - azi) la prima ora voi face tot ce-i posibil pentru a stopa lucrarile. La prima vedere, cei care au construit n-au afisajul legal si se pare ca nici n-au respectat suprafata pe care aveau voie sa ridice amplasamentul", ne-a spus Adriean Videanu. De mentionat faptul ca in prezent Consiliul General se rejudeca insa cu proprietarul celei mai mari parti din Parcul Bordei, Costel Constanda. In prima faza, avocatii Municipalitatii, fie din nepricepere sau deliberat, au pierdut procesul, Constanda castigand dreptul de a construi in parc. In prezent, dosarul se afla la Tribunalul Bucuresti.
×