x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoarea Îngerilor

Sărbătoarea Îngerilor

de Mihai Stirbu    |    Luminita Ciobanu    |    09 Noi 2008   •   00:00

MIHAIL ŞI GAVRIIL  •  TRADIŢII RELIGIOASE ŞI POPULARE
Creştinătatea a prăznuit ieri Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şI Gavriil. Aproximativ 1,3 milioane de români şi-au sărbătorit ziua onomastică.



În ziua de 8 noiembrie sunt prăznuiţi toţi îngerii şi arhanghelii. Îngerii sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor. Cei mai cunoscuţi îngeri sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Gavriil este arhanghelul bunelor vestiri. El a vestit lui Ioachim şi Anei, că o vor avea pe Maria, deşi erau bătrâni. De asemenea, Arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus, Gavriil a rostit cel dintâi numele lui Iisus Hristos, a pus nume Sfântului loan Botezătorul, a vestit păstorilor că în Bethleem s-a născut Mesia. Sfântul Gavriil ocroteşte fecioarele, mamele şi pruncii şi duce rugăciunile la Dumnezeu. Drept recunoştinţa pentru aceşti doi îngeri, biserica a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mână, semn al bunei vestiri, iar celălalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului.

TRADIŢII. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se mai numeşte Hranghel în Moldova, Sfinţii Aranghel în Ţara Românească şi Oltenia sau numai Arhanghel în Transilvania. În sâmbăta dinaintea sărbătorii, numită Hranghel, se fac praznice pentru sufletul celor răposaţi. În unele zone se mai numeşte Moşii de Hranghel sau Moşii de toamnă. Se spune că fiecare creştin care aprinde o lumânare la biserică în ziua sfinţilor va avea lumină de veci pe lumea cealaltă. În anumite zone, în ziua de Hranghel finii merg cu colăcei pe la naşi. În Transilvania se obişnuieşte să se facă turta arieţilor, nume atribuit berbecilor despărţiţi de oi. În Bucovina se spune că: "Sfântul Hranghel e bine să-l ţii, că-i cu îngăduială."

×
Subiecte în articol: observator