x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu Mare: În Ţara Oaşului, obiceiurile se păstrează tot mai greu

Satu Mare: În Ţara Oaşului, obiceiurile se păstrează tot mai greu

24 Dec 2009   •   00:00

Obiceiurile de Crăciun în Ţara Oaşului se păstrează tot mai greu, autorităţile încercând salvarea lor printr-un festival organizat anual.



Directorul Casei de Cultură Negreşti Oaş, Natalia Lazăr, a declarat că pe an ce trece sunt tot mai puţine persoane care respectă tradiţiile, deşi acestea sunt pline de farmec, cu profunde semnificaţii istorice, culturale, religioase şi reprezintă un prilej de bucurie, pace şi linişte.

Potrivit Nataliei Lazăr, ciclul sărbătorilor de iarnă s-a suprapus peste ciclul sărbătorilor păgâne, moştenind de la acestea din urmă numeroase credinţe, datini, superstiţii, care, deşi în aparenţă par a fi creştine, la origine, aparţin substratului arhaic păgân. "Sărbătoarea Crăciunului este cea mai complexă, iar acesteia i se adaugă datinile şi obiceiurile de Anul Nou, de Bobotează. În trecut, manifestările specifice sărbătorilor de iarnă erau mult mai numeroase: colindatul cu steaua, cu Viflaimul, cu capra, cu pluguşorul, cu sorcova, Moşii, Chiraleisa. De asemenea, această perioadă era propice practicilor magice de măritiş (descoperirea ursitului, aducerea peţitorilor), de prosperitate, de fertilitate, de împlinire a omului, de înfrumuseţare", a precizat aceasta, citatează Agerpres.

În prezent, obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă se reduc la colindat şi, uneori, la manifestări dramatice (teatru cu măşti): Viflaimul, Moşii, Peştera, remarcându-se o continuă demitizare a lor. La colindat participă aproape întreaga colectivitate - de la cetele de copii, la cetele de tineri sau la cele ale bătrânilor. Se performează în special colindele religioase, dar şi cele laice, sau colindele legate de viaţa pastorală, care au asimilat balada, colindele cu caracter satiric. "Păstrarea, transmiterea din generaţie în generaţie, valorificarea acestor datini şi obiceiuri de iarnă este o datorie morală a fiecărui creştin şi locuitor al Ţării Oaşului. De aceea, substituindu-ne în mod simbolic păstorilor şi crailor de demult, identificându-ne cu moşii şi strămoşii noştri, ducem mai departe datina străbună organizând în fiecare an în 'capitala' Ţării Oaşului - Negreşti Oaş, a doua zi de Crăciun, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă", a adăugat directorul Casei de Cultură.

×
Subiecte în articol: mass-media