x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu-Mare - Santaj pentru sefia SAPARD 6

Satu-Mare - Santaj pentru sefia SAPARD 6

01 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Directorul Biroului Regional SAPARD Satu-Mare, Ioan Marchis, il acuza pe prefectul de Satu-Mare, Radu Bud, de santaj. Marchis spune ca prefectul ar vrea sa-l puna sef la SAPARD 6 pe un bun prieten de-al lui.

Radu Bud, prefectul PNL, acuzat de santaj

Directorul Biroului Regional SAPARD 6 NV Satu-Mare, Ioan Marchis, il acuza pe prefectul de Satu-Mare, Radu Bud, de santaj. Motivul? Prefectul vrea sa-l puna sef la SAPARD 6 pe un bun prieten de-al lui, Nicolae Lazin, actualmente secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
CRINA DUNCA, EDUARD PASCU

LUATI-LE SABIILE! Intre prefectul Radu Bud (stanga) si directorul SAPARD Satu-Mare, Ioan Marchis, s-a declansat un razboi al declaratiilor, tinta fiind sefia "casetei de valori" alimentate cu fonduri externe
Un scandal de proportii a tulburat si mai rau apele din judetul Satu-Mare. Bomba a fost aruncata zilele trecute de directorul de implementare al programului SAPARD 6 Nord Vest, Ioan Marchis. Acesta il acuza pe prefectul Radu Bud (PNL) ca a recurs la amenintari si santaj pentru a-l determina sa-si prezinte demisia. El a aruncat in lupta un comunicat de presa din 19 februarie a.c., emis de Institutia Prefectului, in care se mentioneaza ca si-ar fi inaintat demisia, desi, in realitate, acesta l-a instiintat doar despre intentia de-a demisiona, incepand cu data de 10 martie.

COMUNICAT CIUDAT. Povestea a inceput la 18 februarie a.c., dupa ce presa locala a reprodus cele declarate de prefectul Radu Bud in cadrul Comisiei Consultative din 17 februarie, cu privire la directorii institutiilor descentralizate, respectiv ultimatumul dat acestora pentru a-si prezenta demisiile din functiile pe care le detin. Ioan Marchis declara ca ulterior a avut o discutie cu prefectul Radu Bud, pe care l-a intrebat daca este cazul sa demisioneze si el, asa cum reiese si din inregistrarea convorbirii din data de 24 februarie, dintre prefectul Radu Bud si directorul Ioan Marchis, prezentata ziaristilor. Prefectul i-a cerut lui Ioan Marchis sa-si prezinte in scris intentia de a demisiona, cu mentiunea ca nu se va tine cont de acest act, ci va fi asezata in sertar. A doua zi insa, in comunicatul emis de Institutia Prefectului, se mentioneaza ca alaturi de directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Eugeniu Avram, si directorul SAPARD Satu-Mare si-a prezentat demisia.

INREGISTARE. Ioan Marchis s-a aratat deosebit de surprins de continutul comunicatului, drept urmare, cateva zile mai tarziu, respectiv la 24 februarie, a recurs la o smecherie tipica serviciilor de informatii. El a purtat o discutie cu prefectul Radu Bud, ocazie cu care l-a inregistrat. Directorul BRIPS 6 NV SAPARD Satu-Mare a declarat ca prefectul a avut o atitudine diferita fata de prima discutie.

Radu Bud ii atrage atentia lui Ioan Marchis: "Cum te-ai comportat, va atrage dupa sine toata responsabilitatea pe care dupa aceea o vei vedea. Si vor incepe de maine, pas cu pas (...)". Din aceeasi discutie inregistrata reiese ca in locul lui Ioan Marchis urma sa fie numit un director interimar la SAPARD, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin, care voia astfel sa-si rezerve locul pentru el in caz ca se intoarce acasa.

In replica, Ioan Marchis a spus: "Domnu’ prefect, stiti foarte bine ce am discutat aici cu dvs., nu? Ca sa-si puna un interimar deocamdata, pe durata determinata, nu?".

CONTRAATAC. Prefectul Radu Bud a spus ca inregistrarea este "o dovada clara de masluire". Referitor la comunicatul de presa, prefectul sustine ca este vorba despre o eroare si ca el nu a dispus ca din aceasta sa reiasa ca Ioan Marchis si-a inaintat demisia. "Mi-am dat seama ca am fost inregistrat, pentru ca Marchis m-a luat cu dvs., iar noi de obicei eram la per tu, deoarece ne cunoastem de multi ani, fiind colegi in clasele I-IV", a afirmat prefectul.

CINE E FLAVIU LAZIN
In ianuarie acest an, Flaviu Lazin a fost numit secretar de stat pe probleme de agricultura in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Inainte de asta, a lucrat ca inginer consultant la SC Interdevelopment Bucuresti. In legislatura PSD, Lazin a fost seful cabinetului parlamentar al circumscriptiei 31 din Satu-Mare, dupa ce, pe vremea CDR, a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu-Mare. Intre 1991 si 1996, a ocupat functia de director executiv si presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii Agricole Lunca. Este membru PNL si presedinte al Comisiei pentru Agricultura, Piscicultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala a acestui partid. A participat la redactarea programului de politici agrare a PNL si al Aliantei D.A. PNL-PD. In anul 2003, el a obtinut diploma "Dezvoltare Rurala si Regionala" Leipzing - Germania. (Ion Alexandru)

CONTROL
Dupa conferinta de presa a sefului SAPARD 6, prefectul a declansat ostilitatile semnand un ordin de control la ferma din Doba a lui Marchis. Au fost trimise Garda Financiara, Garda de Mediu si alte organe de control. Surse din Prefectura Satu-Mare sustin ca sesizarea a fost facuta de cumnatul primarului (PNL) din localitatea Doba, impreuna cu un alt individ, care a fost dat afara din ferma pentru ca a fost prins furand furaje.

ORDIN
"Treaba ta e sa-ti vezi de lucrurile tale si sa incerci sa scapi de necazurile tale, ca eu pana acuma le-am tinut, ca am zis ca nu, nu e cazul, omul este alaturi de noi, dar acuma le-am dat drumul"
Radu Bud
prefect Satu-Mare
INTREBARI
"Am zis ca vreau neaparat ca sa se puna pe cineva de la SAPARD, sa nu pierdem SAPARD-ul, sa fie asa, nu? N-ati fost dvs. foarte deschis cu mine si mi-ati spus efectiv ca domnul secretar de stat Lazin doreste?"
Ioan Marchis
director SAPARD
×