x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satul Francez l-a îmbogăţit pe Costică Constanda

Satul Francez l-a îmbogăţit pe Costică Constanda

17 Iul 2008   •   00:00
Satul Francez l-a îmbogăţit pe Costică Constanda

Costică Constanda, cred că n-aţi uitat de el, cel care a primit de la Primăria Capitalei 2,8 hectare din Satul Francez, rămînînd şi cu o parte din Parcul Bordei, a început să-şi vîndă terenurile, lucru la care se pricepe cel mai bine.

Costică Constanda, cred că n-aţi uitat de el, cel care a primit de la Primăria Capitalei 2,8 hectare din Satul Francez, rămînînd şi cu o parte din Parcul Bordei, a început să-şi vîndă terenurile, lucru la care se pricepe cel mai bine. El a primit de la compania elenă Raptis Kavouras 68 de milioane de euro pentru 1,6 hectare din Satul Francez. Pe spaţiul respectiv se va construi un complex de locuinţe de lux.

"Contractul de vînzare-cumpărare a terenului a fost semnat ieri (n.r. – marţi). Am negociat circa două luni achiziţia terenului, de care au fost interesate încă trei firme. Tranzacţia presupune achiziţia a 1,63 de hectare de teren pentru 68 de milioane de euro", a declarat Lucian Mateescu, directorul general al filialei romîneşti a dezvoltatorului imobiliar.

Compania intenţionează să construiască pe acest teren un cartier de lux şi, cel mai probabil, o galerie comercială de lux.

"Credem că pe acest segment oferta este aproape zero. Investiţia se va ridica la circa 70-75 de milioane de euro", a precizat Mateescu.

El a adăugat că ansamblul va cuprinde circa 350 de apartamente care vor fi vîndute cu circa 5.500 de euro pe metru pătrat. Lucrările de construcţie urmează să fie iniţiate anul viitor şi se vor întinde pe o perioadă de circa trei ani.


ŞMECHERIE. Costică Constanda a intrat recent în posesia Satului Francez, dînd la schimb 28.000 de metri pătraţi din Parcul Bordei. Afaceristul a ştiut să negocieze cu edilii Capitalei. El a speculat momentul şi a reuşit să-şi păstreze şi 4.600 de metri pătraţi din parc, parcelaţi pe două terenuri, pe motiv că deja le-a vîndut. Acest lucru n-a putut fi demonstrat de nimeni, nici de primarul general Adriean Videanu. Se pare că tot Constanda deţine şi cele două parcele care oricînd pot deveni un şantier avînd în vedere că există aprobat un PUZ ce permite construirea de imobile.


EVALUARE ÎN FAVOAREA AFACERISTULUI. Ajutat de fiecare dată de autorităţi, afaceristul a cumpărat vilele din Satul Francez la preţ de nimic. Nu mulţi se pot lăuda că au achiziţionat la viaţa lor, în una dintre cele mai bine cotate zone imobiliare ale Capitalei, 39 de apartamente de lux, o grădiniţă, două clinici medicale şi cîteva anexe la un preţ de 5.813.742 de euro, aşa cum o poate face Constanda, căci asta e suma pe care a dat-o Municipalităţii. Evident, s-a făcut o evaluare care a luat în calcul pînă şi uzura materialelor de construcţie, vilele avînd cîţiva ani vechime. În plus, nu s-a pus la socoteală terenul pe care au fost amplasate, acesta fiind obiect de schimb. Astfel, dacă la momentul în care a fost construit un apartament de lux din Satul Francez suma era de 1.812 de euro pe metru pătrat, acum a fost evaluat la 956 de euro, adică la jumătate.

Dacă facem un calcul simplu, Constanda are în acest moment: 68 de milioane de euro, 1,2 hectare din Satul Francez, plus vilele aferente şi 4.600 de metri pătraţi din Parcul Bordei.

Dacă negocierile de la Capitală ar fi fost corecte, Constanda n-ar mai fi avut acum două parcele de pămînt în Parcul Bordei.

 

Ajutat de toată lumea

Costică Constanda a fost ajutat prima oară de Traian Băsescu, pe vremea cînd era primar general. Pe 5 septembrie 2003, preşedintele i-a semnat două dispoziţii de punere în posesie a Parcului Bordei, Constanda primind astfel 3,3 hectare de spaţiu verde. Actele cu pricina n-au mai fost trecute prin Consiliul General, aşa cum prevedea legea. Imediat, Constanda a obţinut avize peste avize şi a trecut la defrişarea parcului, fiind tăiaţi peste 100 de copaci.

Potrivit prevederilor urbanistice în vigoare, Constanda nu putea să construiască pe o suprafaţă mai mare de 15% din zona verde, iar clădirile nu puteau să aibă o înălţime mai mare de parter plus două etaje. Nemulţumit, afaceristul s-a adresat instanţelor. După ce s-a judecat cu Primăria Capitalei, a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă în baza căreia şi-a negociat cele menţionate mai sus. A fost ajutat şi de juriştii municipalităţii, care uitau de fiecare dată să se prezinte la procesele lui Constanda.

×