x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCANDAL IMENS: Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur finanţează o carte legionară destinată copiilor!

SCANDAL IMENS: Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur finanţează o carte legionară destinată copiilor!

de Robert Veress    |    18 Apr 2012   •   05:14
SCANDAL IMENS: Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur finanţează o carte legionară destinată copiilor!

Consiliul Judetean Suceava, al carui presedinte este democrat-liberalul Gheorghe Flutur, a patronat publicarea unei carti legionare, avandu-l pe coperta pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul formatiunii de extrema dreapta - colaboratoare a nazistilor si responsabila de pogromul impotriva evreilor din Romania, inainte de si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Si mai uluitor este faptul ca lucrarea este un volum de poezii pentru copii - "Patania lui Somnorila"! Autorul volumului este George Ungureanu, un fost comisar legionar, acum in varsta de 100 de ani.

Cartea a fost lansata la data de 11 aprilie, la Biblioteca Bucovina "I G Sbiera", sub egida Consiliului Judetean Suceava si cu participarea vicepresedintelui Consiliului Judetean Suceava, Vasile Ilie!

Dupa ce Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si-a exprimat indignarea, ieri, printr-un comunicat de presa, fata de publicarea acestui volum, Vasile Ilie a declarat pentru Mediafax ca 'regreta' incidentul si ca se 'delimiteaza'.

Conform Institutului Elie Wiesel, incidentul nu este, de fapt, deloc intamplator! In anul 2010, acelasi Consiliu Judetean Suceava a finantat o alta carte a legionarului Ungureanu. Este vorba de volumul autobiografic "Prin labirintul vietii", in care autorul povesteste cum, in perioada Statului National Legionar (septembrie 1940 - ianuarie 1941) a fost numit prin Decret al Consiliului de Ministri, comisar de romanizare la Intreprinderea Textila Romana "Nobert Juster".

"In acest context, este inexplicabil si revoltator sa asistam la sustinerea si promovarea imaginii, de catre conducerea Consiliului Judetean Suceava, a unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemita a statului. De asemenea, suntem profund ingrijorati de promovarea unei literaturi memorialistice sau destinata tinerei generatii, avand ca mesaj idei si personaje ale Miscarii legionare", se arata in comunicatul Institutului Elie Wisel.

Informatia face, la ora actuala, inconjurul lumii, fiind transmisa de agentiile internationale de presa.

×