x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal în Consiliu pe banii bucureştenilor, cu ceartă prelungită

Scandal în Consiliu pe banii bucureştenilor, cu ceartă prelungită

de Monica Andrei Capatos    |    14 Apr 2009   •   00:00

Consilierii generali s-au certat ieri cinci ore, pe banii bucureştenilor, ca la uşa cortului.



Fondurile pentru lucrările la Stadionul Naţional "Lia Manoliu" au transformat sala de şedinţe într-un ring de box. Cei din PD-L voiau să dea mai mulţi bani, cei din PSD şi PNL erau de acord cu propunerea primarului Oprescu. Doar 40 de milioane de lei. Sumă care a fost aprobată în final.

Un amendament la buget s-a votat de trei ori, de fiecare dată ieşind alte voturi, chiar mai multe decât consilierii din sală, s-au cerut două runde de negocieri între partide şi primarul Sorin Oprescu, s-a strigat cuvântul celebru deja "manglă", s-au acuzat consilierii între ei de interese. A fost circ total. La un moment dat nu s-a mai înţeles om cu om.

Scandalul a început atunci când Ionuţ Popa, liderul consilierilor PD-L, a venit cu o serie de modificări la bugetul propus de Executiv. Cea mai mare modificare a fost legată de lucrările de la Stadionul "Lia Manoliu". Şi anume, municipalitatea aloca 40 de milioane de lei, iar pedeliştii cereau 130 de milioane de lei. Banii urmau a fi luaţi de la cultură, locuinţe sociale şi infrastructură.

Amendamentul propus de PD-L n-a fost făcut public decât în şedinţă, aşa că până la un tămbălău în toată regula n-a lipsit mult. Consilierii PNL au spus că modificările sunt nejustificate. A urmat primarul Oprescu, care a spus că atitudinea celor din PD-L nu este corectă, întrucât au fost discuţii înainte de Consiliu.

MODIFICĂRI PE PICIOR, ÎN BAIE
"Modificările pe care le-am auzit acum sunt făcute pe picior, în baie, acum patru zile când am discutat pe această temă nu le-am auzit", a spus edilul. În 2007, costurile pentru stadion se ridicau la 130 de milioane de euro, din care 20% trebuiau suportate de municipalitate.

În 2008 s-a cerut o suplimentare de 11 milioane de euro pentru construirea unui acoperiş ce nu era inclus în proiectul iniţial. Până acum s-au cheltuit 18 milioane de euro. "Nu pot să dezechilibrez bugetul că vor unii. Eu am prevăzut în buget 40 de milioane de lei, restul trebuie achitat de Guvernul României. Constructorii mai au bani până în luna iunie, atunci putem face o rectificare de buget, dacă Guvernul nu are bani, dar nu acum", a mai spus Oprescu.

S-a cerut pauză, a mai urmat o rundă de negocieri. PD-L-iştii nu mai voiau 130 de milioane de lei, ci 60. Nu s-au bazat pe nimic când au redus preţul. Nu se ştia de unde-i ia şi nici ce-i de capul lor. Nu s-a votat. Asta după ce aleşii locali au ridicat mâna de trei ori, iar unii au votat de două ori. A urmat o altă pauză. Alte negocieri. Nu s-au înţeles.

"Dorinţa de a lua dintr-o parte şi a duce în alta dezechilibrează bugetul. Nu voiam să ajung la aceste discuţii, dar de opt luni se fac presiuni pentru a da 11 milioane de euro, bani ce reprezintă acoperişul stadionului. N-am să fiu de acod cu un proiect care a apărut din spuma mării", a conchis Oprescu.

Verdictul. Costurile pentru finanţarea Stadionului "Lia Manoliu" au rămas la 4 milioane de lei. S-au mai făcut câteva rectificări pe la cultură şi bugetul a trecutîn varianta Oprescu.

SE CONSTRUIEŞTE LĂNGĂ BĂNEASA
Când a venit vorba de PUZ-uri, toată lumea s-a înţeles cu toată lumea. Unele proiecte aflate pe ordinea de zi au trecut, altele nu, după posibilităţi. Planul Urbanistic Zonal Aleea Teişani-Pădurea Pustnicul, aflat exact la limita de protecţie a Pădurii Băneasa, a fost aprobat în unanimitate.

Pe 10.000 de metri pătraţi urmează a se ridica un cartier rezidenţial, locuinţele având un regim de înălţime de cinci, respectiv şase etaje. Aleşii locali n-au ţinut cont de faptul că şantierul care va apărea în zonă în scurt timp va distruge o parte din pădure, care şi aşa dispare pe zi ce trece.

PUZ-ul a fost aprobat în prima fază în aprilie 2008 de fostul arhitect al Capitalei, Adrian Bold. Tot ieri a trecut şi PUZ-ul Petricani-CF Constanţa din Sectorul 2, unde vor fi construite pe o suprafaţă de 340.000 de metri pătraţi locuinţe şi sedii de birouri, cea mai înaltă clădire fiind de 22 de etaje.

×
Subiecte în articol: observator milioane