x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal interetnic pe fonduri Phare

Scandal interetnic pe fonduri Phare

07 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
TIMISOARA - "Consilierul" prefectului pe probleme de rromi vrea functia pe viata! Prefectura Timis sta pe un butoi cu pulbere. Relatiile dintre reprezentantii guvernului in teritoriu si comunitatea rromilor s-au rupt iremediabil si ireconciliabil. Si asta pentru ca functionarii publici au indraznit sa anuleze legitimatia unui "consilier" pe probleme de minoritati, considerand-o... falsa!!!
TIBERIU KISS

PROTECTIE. Mihai Nicolae (dreapta) este sustinut de catre bulibasa tiganilor din Timis, Ioan Bot
De mai bine de doua saptamani, Prefectura Timis a renuntat la unul dintre "consilierii onorifici" pe problemele rromilor din Banat. Motivul, unul simplu: prefectul, liberalul Ovidiu Draganescu, nu a mai avut nevoie de "serviciile gratuite" ale rromului Mihai Nicolae, cunoscut printre tigani sub numele de Benga (n.n.-Dracul). Mai mult, pentru singurul post, rezervat minoritatilor tiganesti in grila de functii a Prefecturii Timis, Ovidiu Draganescu a decis sa dea o sansa unui alt rrom, un tanar crescut la casa de copii din comuna Periam, absolvent cu studii superioare la Universitatea Agricola din Timisoara. Una peste alta, decizia de intrerupere a oricarei colaborari cu "consilierul" Mihai Nicolae, luata de prefectul Ovidiu Draganescu, a deschis "Cutia Pandorei". Mai exact, a declansat un adevarat razboi interetnic, in care tiganii au luat cu asalt Palatul Administrativ...

LEGITIMATIA LUI BENGA. Abia in momentul deciziei finale, angajatii Prefecturii Timis au observat ca Mihai Nicolae este posesorul legitimatiei cu nr. 57. Documentul, de care rromul tinea cu dintii sa-i prelungeasca valabilitatea, purta insemnele institutiei prefectului, fiind stampilata si semnata indescifrabil. Pentru ca nu a fost niciodata angajatul Prefecturii Timis, cu alte cuvinte nu putea avea o asemenea legitimatie de serviciu cu titulatura "consilier", functionarii publici au demarat o ancheta interna, tocmai pentru a stabilii filiera pe care "consilierul" Benga a intrat in posesia documentului. Dupa nici o ora, secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila, a stabilit ca documentul a fost facut pe un calculator, a fost parafat de registratura institutiei, iar semnatura indescifrabila de la rubrica "prefect" este a lui Cristian Anton, fost consilier juridic al prefectului pesedist Ion Raducanu, care a parasit institutia in ianuarie a.c.

FILIERA PUBLICA. Acuzat ca a folosit o legitimatie falsa, folosindu-se de insemnele Prefecturii Timis, Benga a reactionat virulent. Tiganul spune ca a primit legitimatia din mana lui Vasile Vasilcin, fost sef de cabinet al prefectului Ion Raducanu, dar stie ca a fost semnata de "advocatul" Cristian Anton, "la ordinul prefectului". Fostul prefect de Timis, Ion Raducanu, sustine, insa, ca niciodata nu a dat un asemenea ordin. Mai mult, din contra, ar fi dat ordin subalternilor sai sa se lepede de Benga, care a fost, intr-adevar, "consilierul onorific" pe probleme rromilor al predecesorului sau, prefectul Horia Ciocarlie. Evident o data cu plecarea prefectului Horia Ciocarlie, intregul sau staff de consilieri ar fi trebuit sa renunte la aceasta functie. Toti au renuntat! Mai putin Mihai Nicolae care, nici in ziua de azi, nu vrea sa mai plece. Nici in ruptul capului!

REVOLTA MASELOR. Pentru a-l impresiona pe actualul prefect, liberalul Ovidiu Draganescu, rromul Mihai Nicolae a tinut sa-i demonstreze demnitarului ce inseamna puterea in viziunea comunitatii tiganesti din Banat. Asa ca, in doi timpi si trei miscari, Benga a organizat, in sala de sedinte a Prefecturii Timis, o intrunire fulger cu liderii rromilor din judet, in calitatea sa de presedinte al filialei Timis a Partidei Romilor Social-Democrata. In unanimitate, tiganii au hotarat ca Mihai Nicolae sa ramana in continuare "consilier onorific" pe problemele rromilor pe langa Prefectura Timis. Nici nu a mai contat ca prefectul Ovidiu Draganescu nu impartasea aceeasi optiune! Pentru ca fenta nu a tinut, intaiul judetului a fost bombardat cu faxuri de la organizatiile tiganesti din tara si de peste hotare, care-l doreau pe Benga "om de legatura" in relatia cu minoritatile. Chiar si reprezentantul rromilor din Parlamentul Romaniei, deputatul Nicolae Paun, a impartasit aceeasi idee. Mihai Nicolae, forever!

POVESTI PESCARESTI. Din pacate pentru "consilierul" Mihai Nicolae, nici una dintre aceste demonstratii in forta, nu a avut efectul scontat. Prefectul Draganescu a ramas stana de piatra!

O ultima incercare de induiosare a reprezentantului guvernului in teritoriu a avut loc, vineri, la pranz cand Mihai Nicolae a convocat o conferinta extraordinara de presa, la care a invitat pe toata lumea: primar, prefect, deputati, senatori, procurori, politisti, sereisti, arhitecti, doctori, directori etc.

Tema conferintei organizata de Partida Romilor Social-Democrata Timis: "dezbaterea strategiei Guvernului Romaniei privind imbunatatirea situatiei rromilor"!

Mare le-a fost mirarea invitatilor cand, pe ordinea de zi a discutiilor, la primul punct era trecut: "discutii legate de legitimatia domnului Mihai Nicolae. incalcarea Legii 430, art. 7 aliniatul 1".

Evident, pe ultimul punct al ordinii de zi era "acordarea de sanse egale copiilor strazii si asigurarea participarii nediscriminatorii a femeilor de etnie rroma la programele de protectie si educatie a copiilor". E clar, nu?

HOTARARE

"Nimeni nu ma poate obliga sa lucrez cu Mihai Nicolae. Consilierii stiu sa mi-i aleg si singur. Mihai Nicolae, din cate stiu eu, nu a fost niciodata angajatul Prefecturii Timis. Asa ca nu vad cum putea fi beneficiarul unei astfel de legitimatii de serviciu. A lucrat cu prefectul Horia Ciocarlie. Cand a plecat dl Ciocarlie, trebuia sa plece si Benga. Acest domn vad ca se incapataneaza sa ramana sub orice forma. In rest, nu mai am nimic de zis..." - Ovidiu Draganescu Prefect de Timis

LAUDE

"Eu sunt singurul care pot sa tin in mana comunitatea tiganeasca. M-au schimbat pentru ca acum ma pricep la fondurile Phare si am inceput sa inteleg unde s-au dus banii comunitari, atribuiti pentru programele rromilor. De asta m-au schimbat. Eu sunt deputat si in Parlamentul Rromilor de la Praga. Am sa ma duc si la Bruxelles si am sa strig in gura mare ca functionarii de la Prefectura Timis se poarta cu tiganii mai rau ca militienii, care dadeau buzna peste noi in casa si ne confiscau aurul" - Mihai Nicolae, Fost consilier onorific

CAUZA SI EFECT
Nimeni nu intelege de ce presedintele filialei Timis a Partidei Romilor tine atat de mult sa reintre in posesia legitimatiei de serviciu cu insemnele Prefecturii Timis. Cand secretarul general al Prefecturii Timis, Alexandru Chirila, a incercat sa sugereze ca Mihai Nicolae "folosea documentul si in alte scopuri", probabil pentru a trafica influenta in randul comunitatii, "consilierul onorific" a sarit ca ars! A strigat in gura mare ca-l va actiona in judecata pe Alexandru Chirila si-i va cere daune de 5 miliarde de lei. Benga s-a si vazut castigatorul procesului, din moment ce a promis 3 miliarde de lei pentru constructia unui drum, dintr-un cartier tiganesc de la marginea Timisoarei, si alte 2 miliarde de lei pentru "o casa de copii nacajiti". Singura problema e ca tiganul sa nu se inece la mal...
×