x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal pe containerele de la Rast

Scandal pe containerele de la Rast

de Mihai Gavrila    |    01 Aug 2008   •   00:00
Scandal pe containerele de la Rast

GUVERNUL FRINEAZA GESTUL DE SOLIDARITATE AL DOLJENILOR
Sinistratii din Moldova s-au bucurat, aflind ca doljenii inundati la Rast acum doi ani le trimit ajutoare si casele lor modulare. Numai ca situatia nu prea e asa cum parea: din 620 de case doar 120 au ramas intregi dupa ce oamenii le-au transformat in cotete, magazii, bucatarii de vara. Mai mult, initiativa primarului din Rast de a trimite containerele in Moldova a fost considerata de Guvern pripita. 



Sinistraţii de acum doi ani de la Rast au pus mînă de la mînă şi au strîns ajutoare pentru oamenii din Moldova, năpăstuiţi de ape. Chiar dacă le mai foloseau ca bucătării de vară, cei de la Rast şi-au donat casele modulare, primite de la autorităţi în 2006. Din puţinul lor, ei au mai dat cîte un sac-doi de grîu, fasole, haine, pături şi ce-au avut la-ndemînă, bucurîndu-se că pot să ajute.

Văzînd dezastrul din nordul ţării şi ştiind că le-au mai rămas casele modulare pe care oamenii din comună le-au primit după inundaţiile din 2006, primarul de la Rast, Iulian Silişteanu, şi nişte consilieri locali au mers din poartă în poartă şi au cerut ajutoare pentru sinistraţi. Lumea a dat în general cîte o baniţă de grîu, cine a avut mai mult a dat şi cîte un sac-doi. Au mai dat unii şi fasole, haine, pături şi ce-au avut la-ndemînă, mulţi bucurîndu-se că pot să ajute. "La noi poate n-a fost aşa grav ca în Moldova, că la noi n-au murit oameni în timpul inundaţiilor. E drept, au murit cîţiva bătrîni de inimă-rea, după ce s-au întors în sat şi au văzut c-au pierdut munca lor de-o viaţă", spun ei.

DAR DIN DAR SE FACE RAI. Primarul s-a apucat să strîngă şi cele 500 de locuinţe modulare din Rast şi încă patru de la Bechet, în care oamenii îşi făcuseră bucătării de vară, şoproane, magazii, depozite de cereale, coteţe pentru cîini şi păsări, pentru a le trimite sinistraţilor din Moldova. Din păcate, majoritatea locuinţelor nu mai sînt întregi. Caloriferele, de exemplu, au fost luate din peste 80% din modulare. Pe Gabriela Şipacu, 37 de ani, am găsit-o făcînd turte în locuinţa modulară. Chiar dacă va rămîne fără bucătăria de vară, femeia a fost bucuroasă să dea o mînă de ajutor oamenilor din Moldova, amintindu-şi cu lacrimi în ochi că acum doi ani a trecut şi ea prin aceeaşi situaţie: "Eu am scos soba din bucătărie şi am băgat-o în modular, că n-aveam loc în casă, că trebuia să doarmă şi mama tot cu noi. Acuma n-am ce face, trebuie să-l dau. Mie îmi pare rău de cei din Moldova, bărbatu-meu le-a dat doi saci de grîu, că şi nouă ne-au dat alţii cînd am avut nevoie, văd eu unde oi găti de-acu-nainte, pînă la iarnă ridicăm noi o bucătărie!".

CU INIMA DESCHISĂ.
Alţii i-ar găzdui la ei în case pe cei loviţi de furia apelor: "Cînd am văzut la televizor ce se-ntîmplă în Moldova, am plîns ca atunci, în 2006, cînd a venit apa peste noi. Eu mai am camere libere în casă şi dacă s-ar încumeta cineva să vină de la Suceava aici să stea cu mine, eu i-aş găzdui cu dragă inimă", ne-a mărturisit Lidia Boboc, o bătrînă de 72 de ani. Casa ei a rămas în picioare la inundaţiile de acum doi ani pentru că era din cărămidă arsă.

INVENTAR. Puse în faţa faptului împlinit, autorităţile doljene vor inventaria în perioada următoare locuinţele modulare din localităţile afectate de inundaţiile din 2006, după ce au constatat că multe sînt nefuncţionale. Din 620, doar 120 le mai pot fi de folos acum sinistraţilor din nordul ţării. Restul... ba le-a dispărut fereastra, ba le-a dispărut uşa, ba nu mai există panouri electrice, calorifere şi alte accesorii, iar cele mai multe dintre modularele nefuncţionale sînt la Rast, unde au fost duse cu doi ani în urmă 500 de case. 440 nu mai au sistem de încălzire, 160 nu mai au panouri electrice, iar 12 au rămas fără uşi. Dar au fost şi oameni care nici n-au folosit locuinţele modulare primite la inundaţiile de acum doi ani. Bătrînul Nicu Toma Bălan, în vîrstă de 76 de ani, încă mai locuieşte în casa din Rastul Vechi. "N-am vrut să plec din casă, pentru că aici aveam mult grîu şi casa nu e aşa distrusă. Se mai scorojesc pereţii prin’ăuntru, da’ pe dinafară arată bine", spune el.

Scandal între Guvern şi doljeni

Acţiunea demarată de primarul de la Rast a fost oprită de Guvern chiar înainte de a începe. Prefectura Dolj a început miercuri seară inventarierea containerelor. "Guvernul n-a făcut altceva decît să dea o formă legală acţiunii. Unde le trimite? Iniţiativa e lăudabilă, dar nu se poate face fără a avea o situaţie exactă. Unde le duce? Au fost identificate, inventariate şi s-au constatat unele deficienţe", declară reprezentanţii Prefecturii Dolj. Victor Paul Dobre, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, explică şi faptul că modularele nu sînt proprietatea primăriei, ci a Guvernului. Doar Executivul poate decide ce se va întîmpla cu ele în continuare. "Cine a spus că modularele de la Rast se duc în Moldova? Primarul a avut ideea să trimită produse alimentare cu containerele, dar ele sînt făcute pentru a fi locuite. Dacă nu mai sînt utilizate, modulele trebuie predate Prefecturii, iar noi, pe baza anchetelor sociale, le vom duce acolo unde este nevoie. Nu e nici o dispoziţie pentru distribuirea modulelor."

×
Subiecte în articol: observator moldova rast