x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Regal Petroleum, prabusire pe bursa

Scandal - Regal Petroleum, prabusire pe bursa

de Paul Cristian Radu    |    10 Feb 2006   •   00:00
Scandal - Regal Petroleum, prabusire pe bursa

Regal Petroleum, firma creata de Vasile Frank Timis - parintele afacerii Rosia Montana - , a inregistrat zilele acestea un nou esec pe bursa din Londra.

Regal este activa in Romania prin firma Regal Petroleum Romania SRL, al carei administrator este Mihail Ianas, fostul presedinte al Agentiei Nationale a Resurselor Minerale. In urma cu doi ani, Regal a obtinut in Romania licenta de explorare a gazelor naturale pe o suprafata mai mare de 10.000 de kilometri patrati, adica pe aproximativ 4% din suprafata tarii. Firma lui Frank Timis a obtinut doua licente de explorare in zona Barlad si Suceava. Alaturi de investitiile romanesti, Regal mai este activa in Grecia, Ucraina si Egipt.

REGAL PIERDE SI UCRAINA. Regal a inregistrat prima lovitura pe bursa londoneza in primavara anului trecut, cand investitorii au aflat ca zacamintele promise de Timis in Grecia nu au nici pe departe valoarea anuntata de Regal Petroleum. La acea data, actiunile Regal au cazut de la peste 5 lire sterline la aproximativ 80 de centi pe actiune. Scaderea a dus si la demisia lui Frank Timis, din functia de presedinte al companiei. El si-a pastrat insa calitatea de investitor in stocul de actiuni al Regal. Iata insa ca, in urma cu cateva zile, actiunile Regal au cunoscut o noua scadere, ajungand in pragul valorii de 40 de centi. Aceasta noua depreciere a avut loc din cauza ca firma are probleme mari in Ucraina, unde statul a decis sa retraga firmei lui Timis cele doua licente de exploatare a gazelor naturale si concesiunile pe care Regal le obtinuse pe teritoriul tarii de la nord. Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, citat de publicatia Ukrainian News, Regal a exploatat ilegal gaze din regiunea Poltava. Regal Petroleum a facut recurs la decizia statului ucrainean, insa a pierdut si planuieste sa atace hotararea statului de la nord intr-o Curte europeana de justitie.

O ISTORIE TULBURATA. Noua lovitura suferita de Regal se inscrie intr-un lung sir de esecuri si scandaluri ce au insotit firma lui Vasile Frank Timis inca de la infiintare. Astfel, la sfarsitul anilor ’90, Regal a atras Romania intr-un scandal in momentul in care statul roman a fost acuzat ca achizitioneaza gaze naturale pe care Regal le-ar fi furat din conductele Gazprom ce tranzitau Ucraina. Mai apoi, Regal impreuna cu firmele lui Ovidiu Tender au incercat sa preia PETROM, fiind insa descalificate intr-una din fazele de inceput ale licitatiei pentru PETROM. La acea data, unul dintre partenerii Regal era si firma americana Halliburton, unul dintre directorii Halliburton, Guenter Nolte, primind chiar o pozitie de conducere in compania lui Timis.

In fapt, toate companiile infiintate de Frank Timis au fost implicate in scandaluri sonore, incepand cu Gabriel Resources, firma ce incearca sa exploateze zacamintele de aur de la Rosia Montana, si pana la Sierra Leone Diamond Corporation, firma prin care Timis incearca sa exploateze diamante in Sierra Leone.

In prezent, Frank Timis si-a creat alte doua firme, North Caspain Petroleum Limited si North Africa Petroleum Limited. In ambele este asociat cu David Grannel, fostul director al Balkan Petroleum, firma care a detinut RAFO Onesti.
×