x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Ungaria Mare, pe masina

Scandal - Ungaria Mare, pe masina

16 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Fostul premier de la Budapesta si seful opozitiei conservatoare Viktor Orban a provocat scandal afisand pe masina proprie harta Ungariei Mari, cea intre granitele dinaintea primului razboi mondial. In plina controversa provocata de filmul revizionist unguresc "Trianon", fostul premier de la Budapesta si actual sef al Opozitiei conservatoare unguresti, Viktor Orban, nu se sfieste sa afiseze pe masina proprie un abtibild care infatiseaza harta "Ungariei Mari", dinainte de primul razboi mondial.
ANA ILIE

TUPEU. Viktor Orban nu se sfieste sa arate lumii intregi ca are opinii revizioniste, afisand pe autoturismul sau un abtibild cu harta Marii Ungarii
Orice se poate spune despre fostul premier ungur Viktor Orban, numai ca ar fi subtil, nu. Acuzat in numeroase randuri ca ar fi atins de virusul nationalismului, toti cei care mai aveau vreo indoiala pot sta acum linistiti. Orban s-a decis sa-si faca publice opiniile, afisand la vedere, pe masina proprietate personala, un abtibild cu harta "Ungariei Mari" dinainte de primul razboi mondial. Ungaria Mare cuprindea, la momentul istoric respectiv, si Transilvania, pamant romanesc, pe care unii unguri si-l doresc inapoiat.

URMARIT. O televiziune ungara l-a urmarit pe actualul sef al partidului de opozitie Fidesz in vreme ce conducea masina proprie, in orasul Miskolc, si a reusit sa ia un prim-plan cu harta "Ungariei Mari", care se afla lipita pe usa portbagajului. Imaginea a declansat un val de reactii la Budapesta, amplificate si de faptul ca Internetul a preluat imediat fotografia si a difuzat-o in lumea intreaga.

PRO SI CONTRA. Dezbaterea politica ce a urmat a despartit din nou in doua tabere adverse sfera politica de la Budapesta. Pe de o parte, Orban a primit felicitari de la extrema dreapta, reprezentata de partidul Jobbik, care a tinut sa mentioneze totusi ca "nu trebuie sa ne gandim imediat la o revizuire a frontierelor". Pe de alta parte, fostul premier a fost criticat aspru de catre dreapta ungara. Cotidianul de dreapta Nepszava a denuntat chiar "simbolul revizionismului care orneaza masina lui Orban".

CONSTIINTA IMPACATA. In ceea ce priveste reactia lui Orban la controversele iscate de abtibildul buclucas, el s-a multumit sa transmita lumii intregi, prin purtatorul sau de cuvant, ca "nu este o rusine sa recunosti grandoarea din trecut a Ungariei si sa fii mandru ca valorile culturale ale acelei epoci continua sa traiasca prin noi".

Scandalul a izbucnit la mica distanta de cel provocat de difuzarea in Romania a filmului unguresc "Trianon", dar si la doua luni de la esecul referendumului sustinut de partidul lui Orban, prin care se incerca acordarea cetateniei unguresti celor aproape 3 milioane de maghiari din afara granitelor tarii.
×
Subiecte în articol: observator orban