x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Hacuirea Deltei

Scandalos - Hacuirea Deltei

de Alexandru Nastase    |    08 Ian 2007   •   00:00

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se dezmembreaza in mandatul de gu-vernator al liberalului Paul Cononov. Aproximativ 7.000 de hectare au fost "reincadrate" juridic, din domeniu public de inte-res national, administrat de ARBDD, in domeniu public de interes local, proprietati ale comunelor Corbu si Mihai Viteazu. Si mai grav, parte din aceste terenuri sunt declarate zone strict protejate.

SCANDALOS - 7.000 de hectare rupte din Rezervatie
JURNALUL FOTO
VALOROS. Grindu Chituc a devenit tinta ingineriilor cu terenuri din judetele Tulcea si Constanta, desi este cea mai valoroasa zona din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se dezmembreaza in mandatul de guvernator al liberalului Paul Cononov. Aproximativ 7.000 de hectare au fost "reincadrate" juridic, din domeniu public de interes national, administrat de ARBDD, in domeniu public de interes local, proprietati ale comunelor Corbu si Mihai Viteazu. Si mai grav, parte din aceste terenuri sunt declarate zone strict protejate.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, una dintre zonele naturale cele mai valoroase ale Europei, inclusa de UNESCO in patrimoniul universal, se dezmembreaza pe zi ce trece. Teritorii intregi sunt trecute fara nici un temei juridic si cu incalcarea grosolana a legislatiei in vigoare din domeniul statului, in domeniul privat al unor comune limitrofe sau incluse in perimetrul Rezervatiei. Aceasta se face fara stirea si aprobarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Din nou interesele economice si politice primeaza asupra celor de mediu. Autoritatea cu atributiuni legale sa opreasca acest abuz - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - pare sa aiba o atitudine complice cu aceste demersuri nelegale. Teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este domeniu public de interes national, reglementat prin Legea 82/1993. Schimbarea incadrarii juridice pentru aceste terenuri nu se poate face, conform legii, decat prin hotarare de guvern. Cu toate acestea, in ultimul an si jumatate, in mandatul guvernatorului-gunoier Paul Cononov, ARBDD asista complice la macelarirea teritoriului Rezervatiei. Asta dupa pierderea administrarii resursei piscicole, forestiere si cinegetice, prin managementul carora si-a castigat pana in 2004 numeroase distinctii internationale. Mai multe consilii locale au decis cu de la sine putere sau prin acte dubioase, cu stiinta si acordul Rezervatiei, trecerea terenurilor din domeniu public de interes national in domeniu public de interes local. In unele cazuri, ingineria a mers si mai departe, terenurile fiind trecute in domeniu privat. Si asta pentru a putea fi vandute, concesionate, inchiriate impreuna cu resursele pe care le genereaza, incalcand astfel toate prevederile legale si ocolind procedurile obligatorii de licitatie.

GRINDU CHITUC. O astfel de ilegalitate are loc in zona de sud a Rezervatiei, in judetul Constanta, in zona Grindu Chituc. Multi experti sunt de parere ca Grindu Chituc este cea mai valoroasa zona din Rezervatie. Si asta pentru ca pe grind cuibaresc multe specii de pasari, foarte importanta fiind cea de pelican cret. In acest sens, in urma cu cativa ani s-au facut aici lucrari pentru intretinerea habitatelor, realizate cu fonduri europene. Zona este valoroasa si pentru vegetatie, dar si pentru soluri, oferind informatii despre geneza si evolutia Dobrogei. Primaria comunei Corbu a pus mana ilegal pe grind. Prin dosarul nr. 12.234/02.06.2006, depus la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, primaria Corbu intabuleaza 2.300 de hectare teren extravilan din Grindu Chituc. Dosarul este inregistrat la Corbu cu numarul 6.828/25.08.2006. Alte aproximativ 700 de hectare au fost intabulate in zona tampon Grindu Lupilor, tot in judetul Constanta. In curs de intabulare sunt alte aproximativ 4.000 de hectare din zona costiera, spre nord, pana in zona Periboina.

COMPLICITATE. Prima institutie care ar fi trebuit sa ia atitudine impotriva acestui jaf este Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care administreaza prin lege Rezervatia. ARBDD a fost notificata de primaria Corbu, printr-o adresa din decembrie 2006, despre intabularile facute la Grindu Chituc si Grindu Lupilor, dar, supriza, reactia a fost ca si inexistenta. In locul unei actiuni in instanta, si a informarii Ministerului Finantelor (ca singur reprezentant al statului in asemenea litigii - Legea 213/1998) si Ministerului Mediului (ca for ierarhic superior) pentru anularea acestor intabulari ilegale, ARBDD da un raspuns neutru, chiar complice.

PRECEDENTE. Ingineria din judetul Constanta nu este noua. Incercari de a lua terenul Rezervatiei au mai existat si in trecut insa atunci reactia Administratiei Rezervatiei a fost cu totul alta. ARBDD a sesizat imediat politia si defunctul Parchet National Anticoruptie, reusind in acest fel sa opreasca ilegalitatile si abuzurile. Astfel, plaja de la Sulina ar fi trebuit transformata in 2002 in complex turistic de lux, sute de tone de balast urmand a fi folosite conform proiectului numai pentru fundatii. Primaria a trecut zeci de hectare de teren din domeniu public de interes national in domeniu public de interes local si a dat verde unui grup de afaceristi sa realizeze investitia. Asta desi pe plaja Sulina creste volbura de nisip, specie de pe lista rosie a plantelor aflate pe cale de disparitie. Fostul guvernator al Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, a sesizat atunci PNA in legatura cu aceasta afacere, iar proiectul a fost stopat. Sa fie Grindu Chituc transformat intr-o statiune de lux cu plajele lui salbatice, cu complicitatea institutiilor de mediu care ar trebui sa vegheze ca acest lucru sa nu se intample? In 2006, cazul Sulina a revenit in actualitate: Consiliul Local a adoptat doua hotarari prin care aproximativ 1.000 de hectare au fost trecute in domeniul privat al orasului. Hotararile vizeaza terenuri situate intre Golful Musura si digul de protectie din zona Pod Cardon (in nordul orasului) si de zona dintre dig Cordon Litoral si plaja orasului Sulina (in partea de sud, spre Sfantu Gheorghe). Unele din aceste terenuri sunt in zone inundabile.

PROIECTE. Doua proiecte au fost deja aprobate: un parc eolian si un aerodrom. Firma SC Multicom Dubatti SRL, in care senatorul liberal de Teleorman Ion Basgan detine 57,5% din actiuni, a solicitat "cumpararea terenului in suprafata de 1.000 de hectare situat in zona de coasta a Marii Negre in vederea realizarii unei ferme eoliene pentru producere si furnizare energie electrica". Cealalta hotarare prevede aprobarea inchirierii, prin licitatie publica, a terenului in suprafata totala de 25 de hectare, situat in intravilanul orasului Sulina, zona de izlaz. Aceasta "in vederea realizarii unui aerodrom pentru aeronave usoare si ultrausoare si a unei constructii provizorii cu destinatia de hangar pentru aeronavele in cauza". O firma din Bucuresti, SC Aerosal SRL Bucuresti, in care e implicat Silviu Prigoana, a solicitat Primariei Sulina aprobarea acestei investitii, primind acordul total. Reactia Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost din nou inexistenta. Cel care a reactionat a fost prefectul de Tulcea, Chirica Lefter.

BILANT
Intr-un an si jumatate de mandat, Delta Dunarii s-a transformat fundamental. Dintr-o institutie premiata de forurile internationale pentru rezultatele de management de mediu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a devenit structura politizata care a luat o serie interminabila de decizii controversate: a pierdut in favoarea Agentiei Na-tionale pentru Pescuit si Acvacultura administrarea resursei piscicole, a pierdut in favoarea Romsilva administrarea resursei fores-tiere si nu mai administreaza resursa cinegetica. Proiectul noii legi a Deltei prevede acordarea de puteri depline guvernatorului, iar forul care pana acum lua deciziile (Consiliul Stiintific al Rezervatiei) va avea doar rol consultativ. In plus, sub conducerea lui Paul Cononov (foto), ARBDD a devenit dintr-o institutie supertransparenta o entitate in care nici macar informatiile de interes public nu mai sunt accesibile. Asta, desi este institutie de mediu, iar informatiile de mediu au prioritate si nu trebuie secretizate, conform recomandarilor internationale.
×