x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Politist in ajutorul interlopilor

Scandalos - Politist in ajutorul interlopilor

de Nicoleta Butnaru    |    26 Iul 2005   •   00:00
Scandalos - Politist in ajutorul interlopilor

Seful Serviciului Judiciar de la Politia Braila este acuzat de abuz in serviciu, pentru ca a furnizat lumii interlope adresa unui ziarist din presa locala, care a avut curajul sa scrie despre afacerile necurate de la malul Dunarii.

Comisarul Sorin Leitoiu, seful Serviciului pentru Investigatii Criminale Braila, este acuzat de abuz in serviciu. Acesta risca o condamnare penala, dupa ce, in loc sa ia atitudine fata de faptul ca un ziarist de la cotidianul local Obiectiv - Vocea Brailei a fost amenintat, in prezenta sa, de catre membrii unei grupari interlope, s-a folosit de calitatea sa de angajat al MAI pentru a obtine adresa de domiciliu a gazetarului .

Plangerea comisarului este "la indigo" cu actiunea inaintata de seful interlopilor si este inregistrata in aceeasi zi. Actiunile contin adresa jurnalistului si poarta numere consecutive de indosariere in arhiva Judecatoriei, ceea ce a determinat comanda Politiei brailene sa deschida un dosar pe numele comisarului.

FAPTE GRAVE. Comisarul Leitoiu este acuzat de abuz in serviciu fiindca s-a folosit de functia pe care o ocupa pentru a obtine adresa de acasa a jurnalistului Narcis Voica, de la cotidianul local Obiectiv - Vocea Brailei, pe care, de altfel, l-a actionat in judecata pentru calomnie. Mai mult: exista suspiciuni ca politistul a furnizat adresa respectiva si unuia dintre sefii lumii interlope din municipiu, recte Ghita Buricea, despre care Voica a scris in mai multe randuri. Stranie coincidenta, politistul si interlopul l-au dat in judecata in aceeasi zi pe ziarist, numerele de indosariere a actiunilor fiind consecutive, iar plangerile celor doi semanand ca doua picaturi de apa. Faptele comisarului sunt cu atat mai grave, cu cat s-au consumat pe fondul unui scandal mai vechi care reclama lipsa de reactie a politistului in momentul in care Voica a fost amenintat cu moartea de catre oamenii lui Buricea. Atunci, ziaristul a depus o plangere la Politie, atat pentru amenintare, impotriva lui Buricea si a acolitilor sai, cat si impotriva politistilor, in frunte cu Sorin Leitoiu. Acestia s-au amuzat copios cand au auzit amenintarile clanului la adresa gazetarului, dupa care au plecat in tromba, lasandu-l pe Voica singur cu Buricea si ai lui, grupare care a comis mai multe omoruri in ultimul timp. Comanda politiei nu a avut o reactie imediata fata de atitudinea politistilor, insa a trimis instantei plangerea pentru amenintare, formulata de ziarist impotriva interlopilor. La aproximativ doua saptamani dupa inregistrarea plangerii respective, pe adresa cotidianului Obiectiv - Vocea Brailei au sosit doua citatii prin care Voica era chemat la judecata atat de catre comisar, cat si de catre interlop. Plangerile celor doi contin adresa de domiciliu a ziaristului, cu mici exceptii, seamana leit si sunt inregistrate una dupa alta, ca si cum reclamantii s-ar fi prezentat impreuna la judecatorul de serviciu.

REACTIE. Intrebat cum explica strania coincidenta, comisarul Sorin Leitoiu a exclamat: "L-a dat si Buricea in judecata? Nu stiam. Care-i problema ca plangerile sunt inregistrate una dupa alta? Credeti ca l-am pus eu pe ala sa-l dea in judecatas (...) Daca insinuati ca i-as fi dat eu adresa, ne suparam! De unde am avut eu adresa ziaristului? Asta-i culmea! M-am dus si m-am uitat la Evidenta Populatiei, ca nu-i un secret. Eu nici nu stiu unde locuieste ziaristul, dar, in calitate de politist, am luat adresa din baza de date. N-am legaturi nici cu unii, nici cu altii".

AUTOSESIZARE


"Ne-am sesizat si am intocmit acte premergatoare impotriva comisarului Sorin Leitoiu, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Am inaintat dosarul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, pentru obtinerea numarului unic de inregistrare"
Catalin Chivu
Inspector-sef IJP Braila
×
Subiecte în articol: observator