x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Romanca in iadul puscariei cipriote

Scandalos - Romanca in iadul puscariei cipriote

04 Mai 2005   •   00:00

Arestata "din greseala" in Cipru, pentru a fi apoi eliberata "cu scuze", o romanca marturiseste despre cosmarul din puscariile insulare, dar si despre indiferenta autoritatilor consulare romane.

  • de TIBERIU LOVIN
  • OBSERVATOR
  • Drama unei romance incarcerate in Cipru

    TRAUMA. Romanca retinuta de ciprioti povesteste cu greu cosmarul prin care a trecut timp de trei zile
    O femeie de afaceri din Bucuresti a fost retinuta timp de trei zile de politia din Cipru doar pe baza unei reclamatii facute acum sapte ani de un roman, fara nici o alta proba. Femeia era acuzata ca a efectuat un transfer de bani falsificand semnatura unui director al firmei la care lucra atunci. Abia ajunsa in Romania, Mioara C. a trimis o scrisoare Jurnalului National in care descrie conditiile de cosmar din arest, abuzurile politistilor ciprioti si lipsa de interes a consulului Traian Plesca. Acesta din urma este acuzat ca nu s-a deplasat la sediul politiei cu toate ca fusese informat de autoritati, iar la interpelarea persoanei arestate angajatul ambasadei s-a justificat ca nu a avut mijloc de transport.

    De vineri, 22.04.2005, pana luni, 25.04.2005, am fost detinuta abuziv si ilegal in arestul politiei centrale din Limassol, Cipru. Trei zile de cosmar, abuz, incalcarea drepturilor umane de baza, intr-o tara membra a Uniunii Europene, impotriva oricarei idei de democratie, umanitate si civilizatie. Fara motiv sau baza legala, dintr-o respectabila femeie de afaceri si mama am fost redusa la o persoana dispretuita, fara drepturi, brutalizata psihic si fizic, demoralizata.

    ARESTAREA. Vineri, 22 aprilie 2005, la ora 22:00, am fost retinuta de politia cipriota de frontiera din aeroportul din Larnaca, Cipru, sub motivul ca exista un mandat de arestare pe numele meu. Nu mi s-a dat nici o alta explicatie. Am fost despartita de fiica mea, de 10 ani, cu care venisem in Cipru sa petrecem o vacanta de cateva zile. (Din fericire, tatal ei se afla deja in vacanta in Cipru, altfel fetita ar fi fost data in grija unei institutii de stat pentru minori fara parinti pe toata perioada retinerii mele.)

    De la aeroportul din Larnaca am fost dusa cu masina politiei in Limassol, fara ca nimeni sa imi spuna nici un motiv precis. De abia la 5 dimineata a sosit la politie un ofiter care mi-a expus un caz neverosimil: in 1998 un cetatean roman venit in Cipru a depus la politie o reclamatie, in care ma acuza de frauda bancara si transferuri ilegale de fonduri din contul lui in contul meu din Romania, pe baza unor documente false. Nici o dovada, doar un denunt si copia pasaportului celui care ma acuza, documente care nu mi s-au aratat decat de la 1 metru distanta, deci fara posibilitatea de a vedea macar cine ma acuza. Am spus ca e absurd, nu am primit bani de la nimeni din Cipru, acel cont nu e al meu, ca nu inteleg despre ce e vorba. Am intrebat de ce pana la data de 22.05.2005 nimeni nu m-a intrebat nimic in legatura cu aceasta reclamatie, desi am fost in Cipru de cateva ori pe an, iar in perioada 2001-2002 am locuit chiar in orasul Limassol. Am protestat si am spus ca nu e posibil ca un caz atat de vechi si nebazat pe nici o dovada sa fie un motiv de arest. Dar nimeni nu m-a ascultat. Mi s-au luat telefoanele celulare si lucrurile personale, banii, ceasul, ochelarii, bijuteriile, geanta cu haine, carti, produse de igiena personala. M-au inchis intr-o celula de 2 m x 2 m, rece si umeda, cu un postament de ciment drept pat. A doua zi am fost dusa la tribunal, era sambata si judecatorul era grabit si plictisit, totul s-a discutat in greceste, langa mine a stat o traducatoare oficiala care vorbea atat de slab romaneste, incat nu imi putea reda in timp util continutul discutiei intre judecator si reprezentantul politiei. Nu stia nici cuvantul "cont", spunea mereu "socoteala", unde era evident vorba de un cont bancar si nu am putut intelege ce se vorbea. Fostul meu sot reusise sa imi angajeze un avocat, dar acestuia nu i s-a dat atentie. Avocatul a protestat impotriva arestarii mele pe baza unui caz deschis cu 7 ani in urma si necercetat pana atunci si, in plus, fara dovezi solide si a cerut eliberarea mea si cercetarea cazului in stare de libertate, dar judecatorul a spus ca exista pericolul ca voi fugi din Cipru, deci trebuie sa raman in arestul politiei.

    INSULTATA. In timpul detentiei am fost incuiata intr-o mica incapere rece si umeda, nu mi s-a permis sa fac baie, sa ma spal pe dinti sau pe maini (nu era permis sa ai sapun), nu mi s-a dat apa de baut. Nu mi s-au dat ochelarii. Nu stiam cat e ceasul. Noaptea era frig si umed si lumina aprinsa. Ca sa mergi la toaleta, trebuia sa ceri gardianului sa iti descuie celula. Am fost insultata in repetate randuri. Mancarea ti-o aruncau pe jos langa usa de bare de fier o data pe zi, intr-o punga: ceva paine, o bucata de branza si una de parizer. Nu mi s-a dat voie sa imi vad copilul sau macar sa vorbesc cu ea. Era o strategie de intimidare pentru a ma face sa "recunosc" niste lucruri al caror sens imi scapa. Nu am avut voie sa citesc. Ceilalti detinuti povesteau despre brutalitatea politiei si despre batai. Un barbat a fost batut pana i-au spart timpanul si, desi ii curgea sange din ureche, gardienii nu au chemat doctorul. Un altul, pana a facut hernie inghinala. Toate femeile aflate ca si mine in detentie din cauza unor vize sau permise de lucru expirate au fost batute si brutalizate ca sa semneze ca sunt de acord sa fie deportate. Gardienii aratau un rasism agresiv si pe fata, iti spuneau gunoi din Iran, curva rusoaica, bandit din Romania, tigan din Sri Lanka, te injurau cum le venea la gura si iti radeau in fata. Si in acest arest se aflau persoane care erau doar suspecte si nu fusesera inca judecate, nici condamnate. Nu exista nici un mod sa comunici cu lumea de afara. Cereai sa iti cheme avocatul si vorbeai la pereti. Am cerut sa fie anuntata ambasada romana si am fost informata ca a anuntat-o deja. Dar nu cred.

    ELIBERAREA. Luni, 25 aprilie, am fost chemata in biroul ofiterului care se ocupa de cazul meu si mi s-a spus ca procurorul general a dispus incetarea urmaririi penale din lipsa de probe si ca ma lasa sa plec si ca le pare rau de aceasta neintelegere.

    Am cerut copii dupa materialele din caz pentru a putea intenta proces in Romania persoanei romane care m-a reclamat si defaimat. Mi s-a spus ca asa ceva nu se poate si ca ma sfatuiesc sa uit tot ce s-a intamplat si sa plec la copilul meu. Mi s-a spus pe un ton din care am inteles ca, daca nu imi tin gura, s-ar putea sa nu mai ies din Cipru. Timpul scurs pana la plecarea din Cipru mi s-a parut prea lung. Nu credeam ca pana la urma o sa ajung in Bucuresti. Odata ajunsa acasa, am sunat ambasada Romaniei din Nicosia. Am vorbit cu consulul Plesca despre ce s-a intamplat. Mi-a raspuns pe un ton indiferent si plictisit ca reprezentantii ambasadei romane nu pot veni la toti arestatii romani, pentru ca nu au mijloc de transport. Nu stia nici daca fusesera anuntati de cazul meu sau nu. Sper ca nu au stiut, altfel imi e greu sa cred ca o institutie care trebuie sa te protejeze in strainatate in astfel de cazuri de abuz ramane muta si indiferenta.

    Va trece mult timp pana voi redeveni cea dinainte. Sunt decisa sa inaintez o plangere tuturor institutiilor ce vegheaza asupra respectarii drepturilor omului impotriva modului inuman in care am fost tratata intr-o tara asa-zisa democratica europeana. Cred ca si alti romani ar trebui sa stie ce se ascunde dincolo de zambete prietenoase, soare, palmieri si valuri in Insula Cipru.

    REPLICA AMBASADEI
    Intrebat despre acest caz, Traian Plesca ne-a spus ca nu este autorizat sa ne dea nici o declaratie, dar ca putem obtine informatii prin biroul de presa al Ministerul Afacerilor Externe. Un angajat de la acest birou ne-a trimis numai raportul primit de la consulul Plesca care este in contradictie cu declaratiile doameni Mioara C. "Ambasada Romaniei din Nicosia a solicitat explicatii oficiale autoritatilor cipriote cu privire la circumstantele producerii incidentului. Un reprezentant al ambasadei s-a deplasat la Limassol pentru a discuta direct acest caz cu autoritatile locale. Ambasada a solicitat, de asemenea, asigurari din partea autoritatilor cipriote in ceea ce priveste respectarea drepturilor si demnitatii tuturor cetatenilor romani care calatoresc in mod legitim in Republica Cipru. Ambasada Romaniei din Nicosia se preocupa in mod constant de situatia cetatenilor romani aflati in Republica Cipru si le recomanda acestora sa apeleze la serviciile ambasadei, ori de cate ori se afla in situatii care reclama interventie si asistenta consulara", se spune in acest comunicat. Numai ca in momentul in care romanca a fost retinuta abuziv nu s-a deplasat nimeni de la ambasada, moment in care ar fi putut observa abuzul. Din fericire, tot cipriotii au eliberat-o pe Mioara C. dupa ce grafologul politiei a constatat ca scrisul de pe fila CEC nu era al persoanei acuzate.
    ×
    Subiecte în articol: observator cipru poliţiei