x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul cărnii de cal are consecinţe grave. Exporturile de carne de cal şi de vită au scăzut aproape total în România

Scandalul cărnii de cal are consecinţe grave. Exporturile de carne de cal şi de vită au scăzut aproape total în România

12 Mar 2013   •   13:43
Scandalul cărnii de cal are consecinţe grave. Exporturile de carne de cal şi de vită au scăzut aproape total în România
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Exporturile de carne de cal şi de vită tranşată au scăzut aproape total în urma scandalului internaţional al cărnii de cal în care a fost implicată şi România, deşi carnea nu a provenit de la producători locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franţa şi Italia, potrivit Federaţiei Pro Agro, informează mediafax.ro.

"Vânzările de carne de cal, câte erau ele, 6.000 - 7.000 de tone, nu ne aşteptăm să se mai producă anul acesta. Sunt bani de care agricultura avea nevoie. Carnea de vită tranşată nu se mai exportă. Fiecare îşi pune întrebarea: dacă este carne de cal? Asta cu toate că vina nu a fost a noastră. În acest moment carnea de vită tranşată din România nu se mai exportă aproape deloc", a declarat marţi preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alexandru Jurconi.

El a arătat că, deşi carnea de cal este cerută pe pieţele externe, nimeni nu mai are curajul pe plan local să creeze un lanţ de aprovizionare şi export pentru aceasta, după ce în multe state europene a fost descoperită, în ultimele săptămâni, carne de cal prezentată drept vită.

Jurconi a spus că în prezent nu se mai exportă aproape deloc carne de cal tranşată, iar cea mai mare cerere pentru aceasta venea din Franţa şi Italia.

Referindu-se la creşterea consumului de carne de cal în Franţa de pe plan local în ultimele săptămâni, preşedintele Pro Agro a menţionat că francezii au încredere în producţia naţională şi o susţin, ceea ce în România nu se întâmplă.

El a precizat că, în schimb, vânzările de carne de porc şi de pasăre nu sunt afectate.

×