x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul deszăpezirii

Scandalul deszăpezirii

de Iulia Barbu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Scandalul deszăpezirii

Judetul Vrancea a fost unul dintre cele mai afectate de caderile masive de zapada. In medie, 54 de localitati au fost blocate in valurile succesive de zapada. In acest moment, mai multe solicitari pentru alocarea de bani pe deszapezire au ajuns pe masa Guvernului. Deputatii PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica si Angel Tilvar sustin insa ca suma alocata de Guvern in sedinta de marti, respectiv 2.360.000 lei, este insuficienta pentru deszapezirea zonelor afectate de ninsorile abundente, avand in vedere ca pentru orasele din judetul Vrancea – Focsani, Odobesti, Panciu si Adjud – nu a fost dat nici un ban. "Ieri, in 21 februarie, Guvernul a alocat 2.360.000 lei judetului Vrancea, in conditiile in care solicitarile pe care noi le-am facut au fost de 8.138.000 lei. Necesarul pe care noi il solicitam este de 6.678.000 lei, deoarece banii alocati au fost de 3 ori mai putini decat ar trebui", a afirmat deputatul PSD Angel Tilvar. Cristian Dumitrescu a aratat ca nu a fost alocata nici o suma pentru orase, iar acestea au fost cel mai mult afectate, pentru ca traficul este mai mare. Sorin Hornea, prefectul de Vrancea sustine ca in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta a mai fost pregatita si o a doua solicitare care sa ajunga spre aprobare la Guvern. "Am primit prin HG 85/21.02.2012 suma de 2.360.000 de lei. Am impartit acesti bani in felul urmator: 1.000.000 de lei l-a primit Consiliul Judetean, iar 20.000 de lei au plecat catre toate comunele afectate, in jur de 68: 8 comune sunt de la PDL, una este independenta, 18 comune au primar PNL, 43 sunt PSD. Nu am primit insa bani pentru orase, suma aceasta fiind taiata. Am pregatit al doilea proiect prin care am mai cerut bani pentru fiecare comuna dar si pentru orase. Asteptam sa vedem ce sume ne vor fi aprobate", a explicat Sorin Hornea, prefectul de Vrancea, pentru Jurnalul National.

Hotararea Guvernului, atacata in instanta
Nici la Bacau lucrurile nu stau mai bine. Acuzatiile curg de ambele parti. Sudul judetului a fost si el complet blocat in urma ninsorilor abundente. Presedintele CJ Bacau, Dragofl Benea, a anuntat ca va ataca in instanta HG 85 privind alocarea de bani pentru deszapezire intrucat "in judetul Bacau s-au alocat sume de bani pentru deszapeziri numai comunelor PDL si UNPR". "Demersul va fi retras imediat ce aceste sume vor fi discutate in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, asa cum prevede legea. Consiliul Judetean va inainta o plangere prealabila la initiatorul actului normativ, in conditiile legii", se mai arata in comunicatul PSD. Social-democratii ii cer totodata premierului Mihai Razvan Ungureanu "analizarea obiectiva si transparenta a modului in care prefectul Judetului Bacau, Constantin Scripat, in calitate de presedinte al CJSU, a gestionat propunerea de alocare de sume pentru judetul Bacau".

Contactat telefonic, prefectul de Bacau a precizat ca nu a acordat fondurile dupa criteriul politic si ca au primit bani, cu prioritate, comune care nu aveau alocate nici un leu pentru deszapezire. "Noi am cerut acesti bani, imediat ce au venit cererile. Vorbim acum pe primul val de solicitari, pentru ca mai avem si o a doua solicitare pe care Guvernul o va analiza. Am primit 1,32 milioane de lei. Va pot spune ca acesti bani au fost impartiti in primul rand pe comunele care au avut buget zero pentru deszapezirea drumurilor comunale. Acestea au fost primele pe lista noastra. Nu am dat bani pe criterii politice, si eu am argumentul hartiilor pe care le pot prezenta oricad. Am avut in jur de 17 comune cu buget zero pe deszapezire", a explicat pentru Jurnalul National, Constantin Scripat, prefectul de Bacau.

Guvernul a alocat fonduri totale de 20 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor aferente operatiunilor de deszapezire in 15 judete, cele mai mari sume urmand sa fie alocate pentru Buzau, Ialomita, Vrancea si Galati. Astfel, pentru judetul Buzau vor fi acordate 2,64 milioane lei, pentru judetul Ialomita – 2,58 milioane lei, pentru judetul Vrancea – 2,36 milioane lei, iar pentru judetul Galati – 2,13 milioane lei. Alte fonduri au fost alocate pentru judetele Bacau (1,32 milioane lei), Braila (800.000 lei), Botosani (680.000 lei), Calarasi (1,49 milioane lei), Constanta (243.000 lei), Dambovita (1,1 milioane lei), Giurgiu (250.000 lei), Ilfov (915.000 lei), Prahova (962.000 lei), Teleorman (1,33 milioane lei), Tulcea (1,128 milioane lei). Banii au fost alocati din Fondul de interventie al Guvernului, prin hotarare aprobata in sedinta de marti.

×
Subiecte în articol: deszapezire