x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc

Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc

23 Dec 2008   •   00:00
Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc

Noii miniştrii ai cabinetului Boc au fost convocaţi, în această dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru o întâlnire informală cu primul-ministru. Tot astăzi va avea loc, la toate ministerele, schimbul de ştafetă între vechii şi noii miniştri.



Cele mai sensibile portofolii par să fie cele de la Finanţe şi Economie. Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor şi Adriean Videanu, cel al Economie, vor prelua de la Varujan Vosganian o moştenire grea. Noul guvern va trebui să rezolve în primul rând dezechilibrele financiare şi să reducă impactul crizei internaţionale asupra României. Un mandat greu va avea şi noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care va lucra sub ameninţarea protestelor. Profesorii bat la uşa Guvernului pentru majorări salariale şi este foarte probabil să nu fie singurii cu astfel de revendicări pe fondul crizei financiare. Şi Gabriel Oprea, cel care va prelua mandatul de ministru al Administraţiei şi Internelor, de la Cristian David, va avea de rezolvat revendicările sindicaliştilor din sistem. Totodată, anul viitor, el va fi cel care va organiza, tehnic, alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. În schimb, o problemă spinoasă pentru Mihai Stănişoară, care îl înlocuieşte pe Teodor Meleşcanu, este înzestrarea Armatei, cu precădere înlocuirea avioanelor MIG 21. Delicată rămâne, însă, şi problema trupelor româneşti din Irak şi Afganistan.
Probleme sunt şi la Justiţie, unde Cătălin Predoiu îşi va continua mandatul început în timpul guvernului Tăriceanu. Principala sa sarcină rămâne ridicarea monitorizării Comisiei europene şi continuarea reformei. Majorarea pensiilor va fi principala provocare pentru ministrul Muncii, Marian Sârbu, care o înlocuieşte pe Mariana Câmpeanu, la conducerea ministerului. Agricultura este un alt domeniu în care nu s-au făcut progrese vizibile în ultimii 19 ani. Pesta porcină, unde trebuie eliminată vaccinarea pentru a permite exportul, dar şi îmbunătăţirea calităţii laptelui, sunt doar două dintre problemele pe care Dacian Cioloş i le-a lăsat moştenire lui Ilie Sârbu. Pentru ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, în schimb, principala problemă este controversata taxă auto triplată, impusă de Guvernul Tăriceanu pe ultima sută de metri a mandatului său. Taxa, care a scos în stradă mii de oameni, nu este vazută cu ochi buni de noul ministru.
Se anunţă un mandat greu şi pentru viitorul ministru al Sănătăţii. Ionuţ Bazac va prelua de la Eugen Nicolăescu frâiele unui minister care, în ultimii ani, a purtat un război permanent cu distribuitorii şi importatorii de medicamente.
Nu în ultimul rând, la Transporturi, Radu Berceanu va avea de rezolvat o problemă căreia niciun ministru din ultimii 19 ani nu i-a dat de cap: infrastructura rutieră. Practic, de la revoluţie încoace, în România s-au construit mai puţin de 200 de kilometri de autostradă.
După predarea ştafetei, membrii Cabinetului Boc se reunesc, astăzi, de la ora 14:00, în prima şedinţă de Guvern.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: romania