x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbări la şefia Primăriei Capitalei

Schimbări la şefia Primăriei Capitalei

de Monica Andrei Capatos    |    29 Ian 2009   •   00:00
Schimbări la şefia Primăriei Capitalei

Bucureştenii au de ieri un nou viceprimar general, în persoana lui Mircea Raicu, venit în locul lui Răzvan Murgeanu, ajuns secretar de stat în ministerul condus de Vasile Blaga. Surprinzător este faptul că tot ieri pe post de consilier general al PD-L a ajuns Dumitru Dincă, fost revoluţionar, o persoană controversată şi greu acceptată chiar de colegii lui de partid.



Şedinţa de ieri n-a fost la fel de zgomotoasă precum cele de anul trecut, unul din motive fiind lipsa primarului general, Sorin Oprescu, aflat într-o deplasare în Praga. Pentru că n-au avut cui să-şi arate muşchii, aleşii locali au trecut frumos la aprobarea ordinii de zi, renunţând la interpelări. Printre primele puncte de pe ordinea de zi a fost validarea unui mandat de consilier în locul lui Răzvan Murgeanu. Surpriza a fost mare în momentul în care în sală şi-a făcut apariţia Dumitru Dincă, revoluţionarul gălăgios, ce a făcut multă vâlvă în anii ’90.

“Văd că atmosfera nu-mi este favorabilă, dar vreau să spun că o dată cu mine în Consiliul General a pătruns spiritul Pieţii Universităţii”, a spus Dincă imediat după ce a jurat pe Biblie. Râsetele şi comentariile răutăcioase n-au lipsit mai ales că mulţi colegi de partid n-au fost de acord cu numirea sa. Dumitru Dincă a fost propus de Silvian Ionescu, şeful Gărzii de Mediu. A urmat alegerea viceprimarului general, loc lăsat liber tot de Răzvan Murgeanu. Au fost propuşi doi candidaţi, Mircea Raicu – PD-L şi Dan Meran – PNL. Primul a câştigat bătălia, aşa cum era de aşteptat, cu 39 de voturi “pentru” şi 11 “împotrivă”. El a fost director general al societăţii de salubrizare REBU în perioada 2005-2008, iar din iulie 2008 este consilier general al Capitalei. La ultimele alegeri parlamentare, Raicu a candidat din partea PD-L la Camera Deputaţilor, pierzând însă în faţa candidatei PC Daniela Popa.

În Primăria Capitalei lucrează şi soţia noului viceprimar general, Ioana Raicu, aceasta fiind director general al Direcţiei Generale de Operaţiuni. Pentru a opri orice fel de speculaţii, soţul ei, viceprimarul general, a declarat că legal doamna nu se află în incompatibilitate, dar moral va pleca din Primărie în următoarele două săptămâni. Se pare că se va duce la Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu.

BOGĂŢIA FAMILIEI RAICU
Potrivit declaraţiei de avere, aflată pe site-ul PMB şi completată în iulie 2008, Raicu deţine, împreună cu soţia, două terenuri intravilan în suprafaţă de câte 1.000 de metri pătraţi, în judeţul Ilfov, şi un teren forestier de 1.000 de metri, tot în Ilfov. Mai are un apartament în Bucureşti în suprafaţă de aproximativ 78 de metri pătraţi, o casă de vacanţă în judeţul Constanţa în suprafaţă de 61 de metri pătraţi şi o casă de locuit în judeţul Ilfov, la care nu este trecută suprafaţa, ultimele două proprietăţi fiind trecute pe numele soţiei.

Totodată, Mircea Raicu are cinci conturi bancare deschise la Raiffaisen Bank, BCR, ING şi Bancpost, a căror valoare este de aproximativ 100.000 de lei, dar şi un credit din anul 2006 în valoare de 60.000 de euro la Unicredit. El este asociat în patru societăţi comerciale, administrator la SC RMC Cons, precum şi vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Ilfov şi al Asociaţiei Române de Salubritate. Noul viceprimar a declarat că speră într-o colaborare bună cu Sorin Oprescu, iar dacă actualul secretar de stat Murgeanu nu a fost bun, dacă Răzvan Ionescu nu este bun şi dacă Mircea Raicu nu va fi bun, “înseamnă că de fapt primarul general are o problemă”. Prioritatea sa zero este reluarea proiectelor de investiţii începute de municipalitate.

“Pasajul Basarab trebuie finalizat, banii care nu s-au cheltuit anul trecut trebuie recuperaţi, pentru că se întorc împotriva noastră prin timpul pierdut în trafic”, a spus Mircea Raicu.

După ce au mai scos de pe ordinea de zi proiectele legate de exproprieri, consilierii au trecut la votat pe bandă PUZ-uri, peste 20 la număr. A trecut lejer şi cel din Strada Lujerului numărul 42. Pe o suprafaţă de teren de aproximativ 43.000 de metri pătraţi se va construi un imobil cu 24 de etaje, care va avea o înălţime maximă de 116 metri. Beneficiarul acestui proiect este SC IUE Leader Imobiliare.

INCIDENT LA CONSILIU, DIN PRICINA UNUI PUZ
Un poliţist comunitar, care asigura paza în sala de şedinţă a Consiliului General, şi-a rupt piciorul în urma unei altercaţii. Incidentul s-a petrecut după ce un bărbat a început să vorbească pe marginea unui proiect privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pe Strada Brădeţului nr. 24. Acesta a reclamat ilegalităţile care s-ar comite dacă acesta ar fi aprobat. În momentul în care consilierii au supus la vot proiectul, bărbatul a început să ţipe, reclamând ilegalitatea PUZ-ului. Poliţiştii comunitari au fost solicitaţi să îl scoată din sală. Acesta s-a împotrivit şi în timpul altercaţiei poliţistul comunitar a fost rănit.

×
Subiecte în articol: observator general raicu