x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schior la 91 de ani

Schior la 91 de ani

de Sorin Anghel    |    27 Mar 2011   •   19:17

Week-end-ul ce tocmai a trecut a reprezentat sfârşitul sezonului de schi în multe dintre staţiunile montane de la noi din ţară. Evenimentul a fost marcat prin concursuri, petreceri şi focuri de artificii.

Pe Valea Jiului, la Straja, a avut loc Cupa Veteranilor, întrecere ajunsă la cea de-a 40-a ediţie. Compe­ti­ţia a fost susţinută de toţi cabanierii din staţiunea hunedoreană şi a adu­nat la start o sută de iubitori ai mun­te­lui. Pentru concursul desfăşurat pe Pârtia Slalom, unii au venit tocmai din Germania, Austria şi chiar China. Pe lângă concursul de schi alpin, s-a mai ţinut unul de schi fond, dar şi o întrecere ce are loc numai la Straja. Proba de "doage" a fost cea mai spectaculoasă. Veteranii au folosit, în loc de schiuri, doage de butoi. Pentru un control cât mai bun, au renunţat la beţele de schi în favoarea unei doage pe care au ţinut-o între picioare.

Organizatorii au avut grijă să împartă premii nu doar câştigătorilor, ci fiecărui veteran care s-a încumetat să ia startul la întrecerea desfăşurată în Masivul Vâlcan. Vedeta concursului a fost bucureşteanul Aurel Dobrescu. Fost colonel de armată, schiorul în vârstă de 91 de ani a pri­mit un premiu special şi a făcut spectacol atât pe pârtie, cât şi la festivitatea de premiere sau atunci când s-a plimbat prin staţiune.

"Am 91 de ani şi şase luni. Vă anunţ că nu o să scăpaţi aşa uşor de mine. Voi fi prezent la Cupa Veteranilor mulţi ani de aici înainte. Le doresc tuturor să fie la fel de sănătoşi cum sunt eu!", a spus fostul cadru militar. Seara, la petrecere, le-a destăinuit celor mai tineri care este cheia succesului său. "Zilnic, fac câte 50 de genuflexiuni şi 20 de flotări cu bătaie în palmă. Le fac pentru că nu mă costă nimic. Schiul este cel mai sănătos sport pe care l-am făcut vreodată. Am 79 de ani de când schiez", a mărturisit Aurel Dobrescu. A fost elev al Liceului Militar din Predeal, dar nu a luptat niciodată pe front. Are în minte fiecare secvenţă din viaţa sa, având o memorie uriaşă. Reţine fără probleme orice număr de telefon şi îi place să cânte şi să recite versuri de dragoste din perioada interbelică.

Îşi aminteşte cu mare plăcere de iarna anului 1999, atunci când a câştigat o pereche de schiuri, pe care le-a lăsat acasă, fiind prea grele.
"De ce să mă chinuiesc cu ele în spate când eu primesc schiuri şi clăpari în toate staţiunile prin care merg? Acum mă pregătesc să particip şi la Cupa Veteranilor de la Sinaia. Sper să mai fie zăpadă. În Bucegi am trăit cele mai frumoase clipe, cele mai bune zile de schi", îşi aminteşte vetera­nul, care anul acesta va face 92 de ani. La Straja s-a clasat pe locul al doilea la categoria destinată schiorilor de peste 80 de ani. A fost întrecut doar de Iosif Racolţa, din Lupeni. Acesta încă lu­crea­ză în Straja, făcând parte din perso­nalul care se ocupă de buna funcţionare a instalaţiilor de transport pe cablu.

×