x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se întâmplă acum cu Schumacher. Care sunt consecinţele unui traumatism cranian grav

Ce se întâmplă acum cu Schumacher. Care sunt consecinţele unui traumatism cranian grav

de Marina Constantinoiu    |    30 Dec 2013   •   15:26
Ce se întâmplă acum cu Schumacher. Care sunt consecinţele unui traumatism cranian grav

Campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher este într-o stare critică, luptându-se pentru supravieţuire. Traumatismul cranian de care suferă atrage după sine sechele uneori definitive. Cotidianul francez Le Point prezintă explicaţii medicale pe această temă.

În cazul lui Schumi este vorba despre un traumatism cranian care a provocat un edem cerebral difuz, potrivit medicilor de la CHU Grenoble.

Ce riscă mai exact campionul? Medicii refuză să spună mai multe. Şi au şi de ce să fie rezervaţi.
Traumatismele craniene constituie prima cauză de mortalitate la cei de 15-25 de ani, precum şi principala cauză de handicap sever înaintea împlinirii vârstei de 45 de ani.

Dar, atenţie, există şi forme moderate fără consecinţe privind viitorul celor care au căzut victime unui astfel de traumatism.

În general, medicii clasează în trei mari categorii traumatismele craniene:
* Traumatismele uşoare, fără pierderea cunoştinţei
* Traumatismele medii, care atrag după sine o pierdere a cunoştinţei iniţială, de mai multe minute, şi care pot fi însoţite de o fractură a craniului
* Traumatismele grave, cu comă şi eventuală fractură a craniului. Ei bine, campionul german se află în această situaţie.

Edemul
O "simplă” comoţie poate provoca un edem, pentru că creierul a lovit foarte rigida cutie craniană în momentul şocului. Durata pierderii cunoştinţei este variabilă, în funcţie de violenţa impactului şi de leziunile ţesutului cerebral.

Cel mai adesea, pacientul este menţinut în comă artificială, de manieră tranzitorie. Deseori, edemul este mai grav şi poate atrage după sine o comă, mai mult sau mai puţin de durată. Aceste leziuni nu sunt întotdeauna vizibile, în ciuda tehnicilor actuale de imagistică medicală.

Puterile imagisticii medicale
Scanerul poate dezvălui o eventuală fractură craniană, precum şi o contuzie cerebrală, care asociază o acumulare de sânge provocată de o hemoragie cu formarea unui edem post-traumatic. El arată existenţa unei sângerări, localizarea sa (între meninge şi cutia craniană, sub-durală, intracerebrală) şi efectele asupra creierului. Acest examen medical i-a fost făcut lui Schumacher încă de la internare şi a scos la iveală "hematoame intracraniene”. Operaţia chirurgicală la care a fost supus a avut ca scop reducerea acestora, dar nu a împiedicat apariţia "unui edem cerebral difuz”, au precizat medicii săi.

Sechelele
Contuzia cerebrală este evident mai gravă, pentru că hematomul care este provocat de sângerare şi edemul, care comprimă creierul, sunt la originea unei hipertensiuni intracraniene, care se maniferă prin dureri violente de cap, vomă şi anomalii pe fundul ochiului.

Pentru a evita ca encefalul să sufere foarte mult şi pentru ca leziunile să devină ireparabile, este urgent să se elimine această compresie, ceea ce încearcă acum medicii de la spitalul din Grenoble cu pacientul Schumacher.

Drenarea hematomului
Potrivit procedurilor internaţional acceptate, chirurgii sunt deseori obligaţi să deschidă cutia craniană, să dreneze hematomul, dacă acesta este accesibil. Bolnavul trebuie să primească îngrijiri într-o unitate de reanimare specializată, dacă este posibil.

În mare, hematomul extradural este principala cauză de mortalitate a victimelor unor traumatisme craniene (deseori din cauza lipsei unui diagnostic şi de tratament primit la timp). Prognosticul depinde, de asemenea, în mare parte de vârsta pacientului.

Schumacher este relativ tânăr, dar...
Michael Schumacher beneficiază de toate examenele medicale necesare şi este relativ tânăr (44 de ani). Dar, din păcate, acest tip de accident lasă deseori sechele.

Din acest motiv după astfel de recuperări de pe urma traumatismului urmează o lungă perioadă de reeducare, care implică atât tulburări motorii şi/sau senzitive, cât şi funcţiile cognitive (capacitatea de a înţelege şi de a executa). Uneori, după primii doi ani de la traumatism apare epilepsia. Vertijul, precum şi tulburările fizice sunt deseori semne ale sechelelor unui traumatism cerebral. Pe scurt, este extrem de rar să se iasă fără sechele dintr-un traumatism cranian sever.

×
Subiecte în articol: michael schumacher accident schi